Kronik hastalığı olanlara bakım verenlerin bakım yükü ve yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi
The assessment of life quality and care burden of those who are looking after the patients suffering from chronic diseases
- Tez No: 433348
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN ÇETİNKAYA USLUSOY, YRD. DOÇ. DR. MEDET KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bakım Verme Yükü, Yaşam Kalitesi, Kronik Hastalık, Caregiving Burden, Quality of Life, Chronic Dıseases
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma kronik hastalığı olan hastalara primer bakım veren bireylerin bakım yükü ve yaşam kalitelerini deģerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, Isparta ili SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Isparta Gülkent Devlet Hastanesi, Isparta Devlet Hastanesi ve Isparta Devlet Hastanesi bünyesindeki Evde Bakım Hizmetleri Birimine bağlı kronik hastalığı olan hastalara primer bakım veren bireyler üzerinde gereken izinler alınarak Ekim 2013 - Şubat 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya katılan 321 hasta ve yakınlarınaHasta Bilgi Formu, Bakım veren Bilgi Formu, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Zarit Bakım Yükü Ölçeği uygulanmıştır.Veriler SPSS 21.0 paket programında OneSampleKolmogorov-Smirnov uyum iyiliği testi, Mann-Whitney U Testi, Kruskal Wallis testi ile BivariateCorrelations ( pearsonkorelasyon) analizleri ile değerlendirilmiştir. Bakım verme yükü ölçeği ile yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutlarının bazı sosyo demografik değişkenlere göre anlamlı çıktığı görülmüştür. Bununla birlikte yapılan korelasyon analizi sonucunda, SF-36 alt boyut skorlarından rol güç fiziksel, vitalite, sosyal fonksiyon ve rol güç emosyonel fonksiyon ve mental sağlık skorları ile bakım yükü ölçeği skoru arasında negatif yönde, istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Kronik hastalığı olan hastaların daha iyi bakım alması açısından, ailede bakım verenlerin bakım verme yüklerinin ve yaşam kalitelerinin tanımlanması, bakım verenlere gerekli desteğin sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This work has been done as a description to assess the life quality and care burden of the people who are giving primary care to those who have chronic diseases. Research was conducted taking necessary permission on the primary caregivers who look after the patients with chronic diseases of unit home care services which belong to Isparta SDU Research and Application Hospital, Isparta Gülkent State Hospital and Isparta State Hospital betwee October 2013 and February 2014. Patient Information Sheet, Caregivers Information Form, SF -36 Quality of Life Scale and Zarit Care Burden Scale were applied to 321 patients and relatives in the study. Data was evaluated in the SPSS 21.0 package programmes, One Sample Kolmogorov-Smirnov goodness of fit test and analysis of Bivariate Corretations (Pearsonkorelasyon) . In caregivers, according to some socio-demographic variables, the scale of caregiving burden and the lower quality of life scale have been shown significant. At the same time, as a result of corrolation analysis performed between the SF-36 subscale scores, physical role power, vitality, social function physical emotional role power and mental health scores and care burden scale statistically a negative meaningful relation has been determined. It is recomended that in terms of taking beter care of the patients who have chronic diseases, burden of caregiving of the caregivers in the family, quality of their life should be defined and necessary support to the caregivers should be provided.