Reproduktif ve menopozal dönem servikal yayma ve kan örneklerinde DNA hasar tespitinin mikronükleus ve komet testleri ile değerlendirilmesi
Detection and evaluation of dna damage with micronucleus test and comet assay in cervical smear and blood sample in reproductive-menopausal period
  1. Tez No: 433349
  2. Yazar: OKAN SANCER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR ASLAN KOŞAR, YRD. DOÇ. DR. ZEHRA SAFİ ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Comet, Mikronükleus, DNA Hasarı, Menopoz, Comet, Micronucleus, DNA damage, Menopause
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Son yıllarda dünyada ve ülkemizde kanser, kardiyovasküler hastalıklar ve enfeksiyon hastalıklarındaki artış tartışılmaz bir gerçektir. Yaşla ilişkili biyokimyasal mekanizmalarda meydana gelen moleküler değişiklikler apoptozisi hızlandırarak oositlerin sayısını azaltmaktadır. Menapozla birlikte oosit sayısı azalmakta ve nükleusta dağınıklık, kromozom dekondansasyonu gibi nükleus anomalileri görülmektedir. Menapozda östrojen seviyesindeki azalma ve artan yaş; vasküler hastalıklara, kansere ve enfeksiyon artışına neden olabilmektedir. Özellikle post menapozal dönemdeki kadınlarda meme, kolon, akciğer kanserlerindeki artış ölümlerin en sık nedenlerindendir. Bu çalışmada Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalına başvuran hastalarda reproduktif ve menopoz dönemi arasındaki DNA hasarı ilişkisi araştırılmıştır. 30 reproduktif ve 30 menopoz grubunun DNA hasarı Comet metodu ile değerlendirilmiş ve 30 kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır. Menopoz grubunda DNA hasarı daha yüksek bulunmuştur (p0.05).
Özet (Çeviri)
There is an indisputable fact that increase in cancer, cardiovascular and infectious diseases around the world and our country in recent years. Molecular changes that occur in age-related biochemical mechanism, through the stimulation of apoptosis, reduces the number of oocytes. Together with menopause the number of oocytes decrease and is seen nucleus abnormalities like nucleus clutters and chromosome decondensation In menopause, declining estrogen level and increasing age can cause vascular disease, cancer and infections. Breast, colon and lung cancer increase is the leading cause of death especially in post- menopausal period in women. In this study, Suleyman Demirel University School of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology department patients admitted to the relationship between reproductive and menopause DNA damage was evaluated. 30 reproductive and 30 postmenopausal group's DNA damage was evaluated by Comet method and compared with control group. DNA damage was higher in postmenopausal group (p0.05).