Bifosfonat verilen ratlarda diş çekimi sonrasında iloprostun yara iyileşmesi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of iloprost in wound healing after tooth extraction in rats received biphosphonate
- Tez No: 433356
- Danışmanlar: PROF. DR. TİMUÇİN BAYKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İlaca Bağlı Çene Kemiklerinde Osteonekroz, Bifosfonatlar, Zoledronik Asit, İloprost, Yara iyileşmesi, Medication Related Osteonecrosis of the Jaws, Biphosphonates, Zoledronic Acid, İloprost, Wound Healing
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
İlaca Bağlı çene kemiklerinde osteonekroz(İÇKON) açısından en etkili ajanlardan biri olan zoledronik asidin yumuşak ve sert dokudaki yara iyileşmesi olumsuz etkilemesi nedeniyle osteonekroz görüldüğü düşünülmektedir. İloprost, anjiogenezisi artırıcı etkisi, kemik iliği ödemi ve avasküler nekrozda tedavi edici özelliği bulunması açısından etkili bir medikamenttir. Bu çalışmanın amacı zoledronatın diş çekimi sonrası iyileşmeyi bozucu etkilerinin iloprost ajanının anjiogenezis üzerindeki olumlu etkilerinin kullanılarak giderilmeye çalışılmasının histopatolojik ve immünohistokimyasal olarak değerlendirilmesidir. Bu tezin en önemli amacı ise diş hekimliği ve çene cerrahisinde hekimleri uğraştıran İÇKON vakalarında gerekli tedavi edici bir ajan saptanmasıdır. Bu çalışmada, Sprague-Dawley cinsi 88 erkek sıçan kullanıldı. Ratlar, 4 ana grup ve 2 alt grup olarak toplam 8 gruba ayrıldı. Ana gruplar, zoledronat ve iloprost verilen, zoledronat ve iloprost verilmeyen(kontrol grupları), yalnızca zoledronat verilen ve yalnızca iloprost verilen olarak ayrılırken, alt gruplar ise postoperatif 15. Ve 45. Gün sakrifiye edilecek olmalarına göre ayrıldı. Bifosfonat verilen gruplara 6 hafta boyunca bifosfonat verildi. 5.haftada genel anestezi altında sağ mandibular molar dişleri çekildi. Tüm grupların dişleri de aynı şekilde 5.hafta çekildi. İloprost verilen gruplara ise, diş çekiminden sonra 1, 2, 3, 4 ve 5. günlerde iloprost intraperitonel olarak verildi. Diş çekiminden 15 ve 45 gün sonra alt gruplar sakrifiye edilerek elde edilen mandibula örnekleri immunohistokimyasal olarak yara iyileşmesi açısından incelendi. İstatistik analizde Mann- Whitney U, Kruskal Wallis ve Bonferroni-Dunn testleri kullanıldı. İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da ZOL'ün histopatolojik olarak yumuşak ve sert dokudaki iyileşmeyi geciktirdiği, immunohistokimyasal olarak ALP, OC, VEGF üzerindeki olumsuz etkilerinin İLO ile giderildiği düşünüldüğünde İLOnun İÇKON tedavisinde etkili olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Osteonecrosis is thought to be seen because of zoledronic acid, which is one of the most effective agents in terms of medical related osteonecrosis of the jaws, because it can negatively affect wound healing in soft and hard tissue. Iloprost is an effective medicament, for its angiogenesis-promoting effect in terms of having healing properties in avascular necrosis and bone marrow edema. The aim of this study is to evaluate effects of zoledronate in rats receiving zoledronate after tooth extraction by using the positive effects of iloprost agent on angiogenesis, as histopathologic and immunohistochemical. The most important aim of this thesis is to detect an effective and a therapeutic agent in MRONJ cases mess with doctors in dental and jaw surgery. In this study, 88 male Sprague-Dawley rats were used. Rats were divided into a total of 8 groups,4 as the main group and 2 as subgroup. While main groups were divided into 4 as biphosphonates and iloprost given, bisphosphonates and iloprost not given(as control groups), only the bisphosphonate and only iloprost given, subgroups were divided by their sacrification time as postoperative 15th and 45th day. Bisphosphonates given groups took it for 6 weeks. In 5th of this 6 weeks, their right lower molar teeth were extracted under general anesthesia. The teeth of all groups were extracted in the same manner as 5th week also. In the groups treated with iloprost, 1, 2, 3, 4 and 5 days after tooth extraction iloprost was given intraperitoneally. After 15 and 45 days after tooth extraction, subgroups were sacrificed and their mandible samples were examined in terms of wound healing as immunohistochemically. For statistical analysis, Mann-Whitney U, Kruskal Wallis and Bonferroni-Dunn tests were used. Although not statistically significant, ZOL delays wound healing histopathologically in soft and hard tissues and ILO is likely to be effective in the treatment of MRONJ in wihch negative effects of ZOL immunohistochemically on ALP, OC, VEGF can be resolved with ILO.