Bisfosfonik asitlerin sentezi ve komplekslerinin incelenmesi
Synthesis and investigations on the complexes of bis-phospohonic acids
  1. Tez No: 95823
  2. Yazar: OYA ALTMIŞDÖRT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMZA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Michaelis-Arbuzov reaksiyonu, alkil bisfosfonat, bisfosfonik asit, Mannic reaksiyonu, bisfosfonik asit esterleri, Cu(II) kompleksleri, Nî(II) kompleksleri, Michaelis-Arbuzov reaction, alkylbisphosphonate, bisphosphonic acid, Mannich reaction, bisphosphonic acid esters, Cu(ll) complexes, Ni(II) complexes. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİSFOSFONİK ASİTLERİN SENTEZİ VE KOMPLEKSLERİNİN İNCELENMESİ Oya ALTMIŞDÖRT Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Ana bilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Hamsa YILMAZ Jüri : Prof. Dr. Zeynel KILIÇ Doç. Dr. Hamza YILMAZ Doç. Dr. Nurcan KARACAN Bu çalışmada farklı reaksiyon yöntemleri ile bisfosfonik asitler sco tezi en mistir. Birinci yöntem olarak Michael is- Ar buzov reaksiyonu ile tetra etil metilen bis fosfonat [(C2H50)2P(0)CH2P(0)(OCzH5)2] (1) sentezlendl Sentezlenen bu bileşik HC1 İle hidroliz edilerek metilenbisfosfonik asit [(OH)zP(0)CH2P(0)(OH)2] (2) elde edildi İkinci yöntem olarak Mannİcb reaksiyonu ile a m i noa I kilen bisfosfonik asitler [RN(CH2P(OKOH)2)2] ((3) ve (4)) hazırlandı. (R « CH3, 0 - CH2). Üçüncü yöntemde alkil ve acil kloru Herin fosfonik asit İle katılma reaksiyonu incelendi Bu yolla, [(OH)2P(0)CHzCH2COOH] (5)formül One sahip mono fosfonik asit ve [(OH)zP(0)CHzCH2COP(0)(OII)z] (6) formül One sahip olan bîsfosfonik asit elde edildi 3 ve 4 bileşikleri THF/Metanol ortamında bakır nitrat, magnezyum nitrat, kalsiyum nitrat ve nikel nitrat ile reaksiyona sokularak metal bileşikleri elde edildi Bileşiklerin yapıları element analizi, İR, 'H-NMR, "P-NMR ile aydınlatılmıştır. 2000, 111 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis SYNTHESIS AND INVESTIGATIONS ON THE COMPLEXES OF BIS-PHOSPOHONIC ACIDS Oya ALTMIŞDÖRT Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Hamza YILMAZ Jury : Prof. Dr. Zeynel KILIÇ Assoc. Prof. Dr. Hamza YILMAZ Assoc. Prof. Dr. Nurcan KARACAN Various phosphonlc acids were synthesized through three different routes. Tetra ethyl methylene bis phosphonate [(C2HsO)2P(0)CH2P(0)(OC2Hs)2] (1) was prepared by Michaelis- Arbuzsov method. This compound was hydrolized with aquaeous HCI to give methylene bis phosphorite acid, I(OH)2P(0)CH2P(OXOH)2] (2). Mannich reaction was utilized for the preparation of two different amino alkylene bis phosphonic acids, namely, methylaminomethylene bis phosphonic acid, [H3C - N [CH2P(0)(OH)2]2] (3), and benzylamino methylene bis phosphonic acid [0 - CH2 - N [CH2P(0)(OH)z]2] (4). The addition reaction of alkyl and acylchlorides to phosphonic acid was iiimade use of in the synthesis of mono-and bisphosphonic acids. The compounds prepared İn this way were of the formula [(OH)2P(0)CH2CH2COOHJ (5) and [(OH)2P(0)CH2CH2COP(0)(OH)2] (6). The phosphonic acids (3) and (4) were treated with Cu(NOj)2» Mg(NOj)i, Ca(NOj)2, and Ni(NOj)2 to give corresponding metal compounds in tetrahydrofurane/methanol media. The structures of the compounds were elucidated by elemental analysis and, IR-, 'H-NMR-,3,P-NMR- spectroscopic studies. 2000, III pages