Deneysel PKOS modelinde metformin ve resveratrolün sıçan ovaryumu üzerindeki etkilerinin farklı yöntemlerle incelenmesi
Examination of resveratrol and metformin's effects on rat ovary in an experimental PCOS model via different methods
  1. Tez No: 433375
  2. Yazar: SELENAY HÜMEYRA FURAT RENÇBER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SÜREYYA CEYLAN, DOÇ. DR. EMİNE ELİF GÜZEL MEYDANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: PKOS, Resveratrol, Metformin, Ovaryum, Oksidatif stres, Inflamasyon, PKOS, Resveratrol, Metformin, Ovary, Oxydative stress, Inflammation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
PKOS (Polikistik Over Sendromu), üreme çağındaki kadınlarda en yaygın görülen endokrin-metabolik fonksiyon bozukluğudur. SIRT1 aktivatörü olan resveratrolün antikarsinojenik, antioksidant, antiinflamatuvar, kardiyoprotektif ve nöroprotektif etkileri bulunmaktadır. AMPK aktivatörü olan metformin ise Tip II diyabet tedavisinde kullanılan antihiperglisemik bir ilaçtır. Bu çalışmanın amacı PKOS tedavisinde resveratrolün tek başına ve metforminle birlikte ovaryum üzerine etkisini biyokimyasal, immünohistokimyasal, ışık ve elektron mikroskobik açılardan incelemektir. Wistar albino ırkı dişi sıçanlar kontrol ve deney grubu olarak ikiye ayrıldı. Deney grubuna PKOS modeli oluşturmak için DHEA verildi. Daha sonra randomize gruplara ayrılan sıçanlara resveratrol, metformin ve iki tedavinin kombinasyonu uygulandı. Elde edilen ovaryum dokuları ışık ve elektron mikroskobik olarak incelendi. Alınan kan örneklerinde FSH, LH, Testosteron, AMH, TNF-α ve MDA seviyeleri ölçüldü. Vajinal smear bulguları deney grubundaki sıçanların düzenli östrus siklusunu kaybettiğini göstermiştir ve başarılı bir PKOS modeli oluşturulmuştur. PKOS grubunda vücut ve ovaryum ağırlığı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak artış göstermiştir. Gruplar arasında FSH seviyesi açısından anlamlı bir farklılık görülmemiştir ancak; serum LH ve Testosteron seviyeleri kontrol grubuna göre PKOS grubunda anlamlı artmıştır. Tedavi grupları bu seviyeleri iyileştirmiştir. AMH, TNF-ɑ ve MDA PKOS grubunda kontrole göre anlamlı artış göstermiştir. SIRT1 ve AMPK immünreaktivitesi en fazla tedavi gruplarında gözlemlenmiştir. Histomorfometrik analizler PKOS grubunun kontrol ve tedavi grubuna kıyasla çok sayıda kistik ve atretik folikül içerdiğini göstermiştir. Apoptotik indeks ve elektron mikroskobik incelemeler de bu bulguları desteklemiştir. Çalışmamızdan elde edilen sonuçlar ışığında PKOS'un ovaryumda meydana getirdiği patolojik değişimlerde resveratrol ve metformin tek tek ve birlikte uygulamasının morfolojik, biyokimyasal veriler ve ultrastrüktürel yapı üzerine iyileştirici etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bu veriler resveratrol ve metforminin potansiyel iyileştirici etkisi ile ilgili hipotezimizi doğrulamış olup, dünyadaki kadınların % 5-10' unu etkilediği göz önüne alındığında önemli infertilite nedenlerinden sayılan PKOS'ta özellike kombine tedavinin umut vaad ettiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Polycystic ovarian syndrome (PCOS) is one of the most common endocrine abnormalities among women in reproductive ages. Resveratrol, SIRT1 activator, has anti-oxydant, anti-inflamatuar, anti-carsinogenic, cardioprotective, and neuroprotective effects. Metformin, AMPK activator, is an antihyperglycemic medication that is used for the treatment of type 2 diabetes. The aim of this study is to investigate the effect of resveratrol and metformin on ovarian PCOS treatment. Female Wistar albino rats were initially divided into two groups as control and experiment. Experiment group were received DHEA to establish PCOS model. After modelling, rats were randomly seperated into treatment groups and resveratrol, metformin and resveratrol-metformin combine therapy were performed. Ovarian tissues were evaluated for light and electron microscopy. Blood samples obtained from rats analysed for FSH, LH, Testosterone, AMH, TNF-α and MDA levels. Rats in the PCOS group lost their regular estrous cycles, so successful modeling was performed. Body and ovarian weight were significantly increased in PCOS groups compared to control groups. No significant difference was observed between groups in terms of serum FSH levels but serum LH and Testosteron levels were increased in PCOS groups compared to control group. Treatment groups improved this levels. AMH, TNF-ɑ and MDA levels display significant increase in PCOS groups. SIRT1 and AMPK immunreactivity were higher in PCOS+Resveratrol, PCOS+Metformin and PCOS+Metformin+Resveratrol treatment groups according to the PCOS groups. Histomorphometric data showed that PCOS groups exhibited more cystic and atretic follicles than the control and treatment groups. Apoptotic index and ultrastructural examinations supported this data. In the light of the results of this study, individual and combined application of metformin and resveratrol has been found to have therapeutic effects on the pathological changes (as morphological, biochemical data and ultrastructural) seen in PCOS ovary. These data confirmed our hypothesis about the potential therapeutic effects of metformin and resveratrol with accordance recent studies. % 5-10 of women in the world suffer from PCOS one of the most important causes of infertility. According to our study, especially combined use of metformin and resveratrol hold promise in the treatment of patients with PCOS.