Desferioksaminin yağ grefti yaşayabilirliği üzerine etkisi
The effect of desferrioxamine on fat graft survival
- Tez No: 433391
- Danışmanlar: PROF. DR. KUTLU SEVİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Yağ grefti, desferioksamin, yağ grefti yaşayabilirliği, Hypoxia Induced Factor”, Vascular Endothelial Growth Fact, Fat graft, desferrioxamine, fat graft survival, Hypoxia Induced Factor, Vascular Endothelial Growth Factor
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Yağ grefti uygulamaları hem rekonstrüktif ve hem de estetik amacıyla yapılmaktadır. Asıl amaç dokuya hacim kazandırmak olsa da deri kalitesini artırmak, skar dokularının iyileştirilmesi ve kronik ağrıların giderilmesi amacı ile de uygulanmaktadır. Yağ greftinin bir çok avantajı olsa da en önemli dezavantajı yaşayabilirliğinin ön görülememesidir. Bu konu ile ilgili bir çok çalışma yapılsa da halen optimal bir teknik ve ek uygulama ortaya konulmamıştır. Neovaskülarizasyonun en önemli uyaranı doku hipoksisidir. Hipoksiye maruz kalan dokuda HIF artmaktadır. Buna sekonder olarak da VEGF artmaktadır. VEGF artışı ile damarlanma artmaktadır. HIF' i ortamdan uzaklaştıran enzim grubu PHD' nin kofaktörü demir iyonudur. Desferioksamin kan demir düzeyi artan hastalıklarda demir şelatörü olarak kullanılmaktadır. Hipoksiye maruz kalan dokular için kullanılan desferioksamin demir şelasyonu yaparak ortamda HIF düzeyinde artışa sebep olmuştur. Desferioksaminin bu özelliğini kullanarak yağ grefti yaşayabilirliğini artmayı amaçladık. Yaptığımız inceleme sonucunda desferioksaminin damarlanmayı artırarak yağ grefti yaşayabilirliği üzerine olumlu etkileri olduğunun ortaya koyduk.
Özet (Çeviri)
Fat grafting is used for both reconstructive and aesthetic purposes. Although the main goal of this application is tissue augmentation, it is also used for improving the quality of the skin and scarring, eliminating the chronic pain of the tissue. In contrast to a lot of advantages of fat grafts, the major drawback is the viability that can not be foreseen. Although many studies have been made on this topic, the technique and additional applications are still not demonstrated an optimal method. Neovascularization is the most important stimulus for tissue hypoxia. HIF exposure to hypoxia increases in the remaining tissue. In the secondary VEGF increases. VEGF increases vascularization. Iron ions are cofactor of PHD which removes HIF in the environment. Desferrioxamine is used as an iron chelator for high blood iron levels. Desferrioxamine used for the remaining tissues exposed to hypoxia led to an increase in HIF levels in the environment by making iron chelation therapy. Our aim was to increase the viability of fat graft by desferioxamin using this feature. As a result, we demonsrated that desferioxamine have positive effects on the viability of fat graft by increasing vascularisation.