KOAH tanılı hastalarda serum vitamin D düzeyi ile koah atak sıklığı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation the relationship between serum vitamin D levels and copexacerbation frequency in patients with diagnosis copd
- Tez No: 433399
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, vitamin D, akut alevlenme
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), ilerleyici ve kalıcı hava akımı kısıtlaması ile karakterize bir hastalıktır. Günümüzde sigara bırakma tedavisi dışında, KOAH ataklarını önlemede etkili yeni tedavi stratejilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Yakın zamanda anti-oksidan ajanlara olan ilgi yerini vitamin D'ye bırakmaya başlamıştır. KOAH ile vitamin D arasındaki ilişki ise henüz tam olarak açıklanamamıştır. Ancak yakın zamanda yapılan çalışmalar özellikle vitamin D'nin aktif formu olan 1,25(OH)2D'nin akciğer fonksiyonlarında ve immünitede azalma, inflamasyonda ise artışla ilişkili olduğunu göstermektedir [7-9]. KOAH'ta vitamin D'nin rolü konusunda elde edilen çelişkili sonuçlar nedeniyle, bu çalışmada amacımız KOAH tanılı hastalarda serum vitamin D düzeyi ile atak sıklığı arasındaki ilişkiyi açıklamaktır. Method: AÜTF Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda KOAH tanısı ile takipli olan 40 yaşından büyük, GOLD tanı kriterlerini karşılayan ve akut alevlenme kliniği olmayan 108 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların yıllık atak sayıları kaydedildi. Hastaların serum vitamin D düzeyleri ölçüldü. Hastaların serum 25(OH)D düzeylerine göre < 10 ng/ml,, ≤ 20 ng/ml, 21-29 ng/ml olacak şekilde gruplandırıldı. Her grubun ortalama yıllık atak sayıları ile serum vitamin düzeyleri hesaplandı ve karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların 11'i kadın, 97'si erkek toplam 108 hasta alındı. Hastaların yaş ortalaması 66,4±8,7 idi. Hastaların son bir yıldaki alevlenme sayısı ortanca değeri 2 (min-maks: 0-6) olarak belirlendi. Son bir yıldaki alevlenme sebebi ile hastaneye yatış için hesaplanan ortanca değeri ise 1 (min-maks: 0-6) bulundu. Hastaların serum vitamin D düzeyleri oldukça değişken olup kadınlarda ortalama vitamin D düzeyi 15,0±5,8; erkeklerde 12,5±9,3 olarak belirlendi. Tüm hastların hesaplanan ortanca FEV1 değeri 1,354 lt (min-maks: 0,48-3,40), yüzdelik olarak ortalama FEV1 değeri %44 (SD±20,4) olarak bulundu. Vitamin D eksikliğinin derecesi ile hastaların atak sayısı arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı (P>0,05). Tartışma: Sonuç olarak çalışmamızda KOAH tanılı hastaların, serum vitamin D düzeyleri ile yıllık atak sayıları arasında ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Introduction: Chronic obstructive pulmonary disease is a disease characterised by progressive and permanent airflow restriction. Today, except for the treatment of smoking cessation, new strategies are needed to provent of acute exacerbations of COPD (AECOPD). Recently, interest in the anti- oxidant agent gived place to vitamin D. Relationship between COPD and vitamin is not clear. However, evidence proved that it can regulate the activity of immune cells, improve strength of airway muscles and modulate inflammatory responses [7-9]. Because of conflicting results about the role of vitamin D in COPD, in our study we purposed to explain the relationship between serum vitamin D levels and the annual number of AECOPD. Method: 108 patients with a diagnosis of COPD in Ankara University School Medicine, Department of Chest Disease were involved to study. The ages of patients are over fourty. All patients had COPD as defined by GOLD. Patients were recruited when stable. Their annual number of AECOPD were recorded. serum vitamin D levels were measured. The patients were classified according to Serum vitamin D cancentrations as less 10 ng/ml, 10-19,9ng/ml and 20ng/ml or higher. The mean values of annual number of AECOPD for each class of serum 25-OHD were determined and compared. Results: Eleven female patients and eighty-seven male patients were studied. The mean ages of patiens was 66,4±8,7. The median of annual AECOPD for all patient was 2 (min-max:0-6). The median of hospitalization was 1 (min-max:0-6). Serum vitamin D concentrations were variable. Mean serum vitamin D level was determined for females 15,0 ng/ml(sd±5,8), for males 12,5ng/ml(sd±9,3). The mean FEV1 of patients was 1,354 lt (min-max: 0,48-3,40), %44 (SD±20,4) of predicted.There was no relationship between serum vitamin D levels and number of annual AECOPDs. Conclusion: In conculisions, low serum vitamin D levels are not assosiated with Annual AECOPDs. Keyword: COPD, Vitamin D, acute exacerbation