Kuadriseps kas grubu statik germelerinin zamana göre izokinetik kuvvet ve sıçrama üzerine etkileri
- Tez No: 433409
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜŞTÜ SÜLEYMAN GÜNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kuadriseps, statik germe, izokinetik, sıçrama, Quadriceps, static stretching, isokinetic, jumping
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş: Bedensel etkinlikler beden ve ruh sağlığının korunması ve geliştirilmesi için yapılmalıdır. Germe egzersizleri bedensel etkinlikler için önemlidir. Bu çalışmanın amacı; unilateral kuadriseps kas grubu statik germe egzersizlerinin zamana göre ipsilateral ve kontralateral kas gruplarında izokinetik kas kuvveti ve sıçrama açısından etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya yaşları 18 ile 40 arasında olan, sedanter ve rekreasyonel egzersiz yapan 21 erkek denek alınmıştır. İlk gün ısınma sonrası sıçrama testleri ve bilateral dize yönelik izokinetik kas kuvveti ölçülmüştür. Sonrasında farklı günlerde dominant bacak kuadriseps kas grubuna yönelik statik germe egzersizleri sonrası 0. dk, 30. dk, 60. dk ve 120. dk. ölçümleri tekrarlanmıştır. Bulgular: Statik germe egzersizleri sonrası 0. dk. ölçümlerinde skuat sıçrama yüksekliği anlamlı azalma saptanmıştır (p0,05). Dominant bacakta 60 º/sn ve 180 º/sn ekstansiyon ile fleksiyon pik tork/vücut ağırlığı verileri 0.dk. ölçümlerinde anlamlı azalma saptanmıştır. Kontralateralde 60 º/sn fleksiyon ve 180 º/sn ekstansiyon pik tork/vücut ağırlığı verileri 0. dk ölçümlerinde anlamlı azalma saptanmıştır. İzokinetik kas kuvveti verileri 30. dk ölçümlerinde normale döndüğü tespit edilmiştir. Sonuç: Dominant bacak kuadriseps kas grubu statik germe egzersizleri sonrası ipsilateral ve kontralateral kas grupları olumsuz yönde etkilenmiştir. Sıçrama aktivitesi içeren yarışmalarda 60 dk. önce, kuvvet aktiviteleri içeren yarışmalarda 30 dk. önce statik germe egzersizlerinin kesilmesi uygundur.
Özet (Çeviri)
Introduction: Physical activity should be implemented in order to maintain physical and mental health. Stretching exercises are of importance among phsyical activities. We hereby aimed to observe changes in isokinetic muscle strength and jumping heights of both legs of individuals by time, who performed static stretching unilaterally to their quadriceps muscles. Material and method: 21 men who aged between 18-40 were included in the study who either are sedantery or maintain physical activity recreationally. On the first day, jump tests and bilateral isokinetic knee strength measurements were performed after a warm-up protocol. Tests were performed once again at 0 th, 30th, 60th and 120th minute post-stretching on the following days. Results: Squat jumping height immediately after stretching was statistically significantly lower than that of the first test (p0,05). In isokinetic measurements, there was a significant drop in peak torque/body weight values for 60º/sec flexion and 180º/sec extension at immediate post-stretching condition. However, all isokinetic values returned to normal after 30 minutes post-stretching. Conclusion: Knee muscles were negatively affected on both legs after a static stretching protocol performed on dominant leg. Static stretching exercises therefore should not be performed when there is less than 30 minutes for a force-production based and 60 minutes for a jumping based competition.