Ön çapraz bağ rekonstrüksiyon cerrahisi geçirmiş ve sağlıklı bireylerde core stabilizasyon egzersizlerinin denge ve gövde enduransı üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of core stabilization exercises onbalance and trunk endurance in individuals with anterior cruciate ligament reconstruction surgery and healthy individuals
- Tez No: 973012
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP HOŞBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Core Stabilizasyon, Denge, Gövde Kas Dayanıklılığı, Ön Çapraz Bağ Rekonstrüksiyonu, Rehabilitasyon, Anterior Cruciate Ligament Reconstruction, Balance, Core Stabilization, Rehabilitation, Trunk Muscle Endurance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, 8 haftalık bir core stabilizasyon egzersiz programının, ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu (ÖÇBR) geçirmiş bireylerin ve sağlıklı bireylerin denge, gövde kas dayanıklılığı ve alt ekstremite kas kuvvetleri üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Çalışmaya, ÖÇBR geçirmiş 15 birey ve 15 sağlıklı birey dahil edildi. Her iki gruba da 8 hafta boyunca, haftada 2 gün, fizyoterapist gözetiminde core stabilizasyon egzersizleri uygulandı. Başlangıç ölçümlerinde, katılımcıların demografik verileri ve fiziksel aktivite düzeyleri (Tegner Aktivite Skoru) kaydedildi. Tüm katılımcıların, program öncesi ve sonrasında statik ve dinamik dengeleri (Tek Ayak Üzerinde Durma Testi, Y-Denge Testi, Berg Denge Skalası, Romberg Testi), gövde enduransı (30 Saniye Otur-Kalk Testi, McGill Core Dayanıklılık Testleri) ve kuadriseps ile hamstring izometrik kas kuvvetleri (el dinamometresi) değerlendirildi. Başlangıçta, ÖÇBR grubu bazı denge ve aktivite ölçümlerinde sağlıklı gruptan daha iyi performans gösterirken (p<0.05), sağlıklı grup hamstring kuvvetinde üstündü (p<0.05). Egzersiz programı sonrasında, iki grupta da quadriceps ve hamstring kas kuvvetlerinde, Y-Denge Testi'nin tüm uzanımlarında ve 30 Saniye Otur Kalk Testi performansında anlamlı iyileşmeler saptandı (p<0.01). ÖÇBR grubunda Romberg testi pozitif olan bireyler negatife dönerken (p<0.05), sağlıklı grupta Tegner aktivite skoru anlamlı artış gösterdi (p<0.01). Statik denge ve McGill core dayanıklılık testlerinde iki grupta da anlamlı değişiklik gözlenmedi (p>0.05). Egzersiz müdahalesi sonrasında, ÖÇBR grubu; Tek Ayak Sol Denge, Y-Denge Testi'nin bazı uzanımları ve Romberg testi performansında sağlıklı gruba göre üstünlüğünü sürdürmüş veya aradaki farkı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artırmıştır (p<0,05). Araştırmanın sonuçları, core stabilizasyon egzersizlerinin, ekstremitelerin fonksiyonel performansını ve hastaların genel aktivite seviyesini artırdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to comparatively evaluate the effects of an 8-week core stabilization exercise program on balance, trunk muscle endurance, and lower extremity muscle strength in individuals who have undergone anterior cruciate ligament reconstruction (ACLR) and healthy individuals. The study included 15 individuals who had undergone ACLR and 15 healthy individuals. Both groups performed core stabilization exercises for 8 weeks, twice a week, under the supervision of a physiotherapist. In the initial measurements, participants' demographic data and physical activity levels (Tegner Activity Score) were recorded. All participants' static and dynamic balance (Single Leg Stance Test, Y-Balance Test, Berg Balance Scale, Romberg Test), trunk endurance (30-Second Sit-to-Stand Test, McGill Core Endurance Tests), and quadriceps and hamstring isometric muscle strength (hand-held dynamometer) were evaluated before and after the program. At baseline, the ACLR group performed better than the healthy group in some balance and activity measures (p<0.05), while the healthy group had superior hamstring strength (p<0.05). Following the exercise program, significant improvements were detected in both groups in quadriceps and hamstring muscle strength, all reach directions of the Y-Balance Test, and 30-Second Sit-to-Stand Test performance (p<0.01). While individuals in the ACLR group with a positive Romberg test converted to negative (p<0.05), the healthy group showed a significant increase in the Tegner activity score (p<0.01). No significant changes were observed in either group for static balance or the McGill core endurance tests (p>0.05). Following the exercise intervention, the ACLR group maintained its superiority over the healthy group in Single Leg Stance (left), some reach directions of the Y-Balance Test, and Romberg test performance, or the difference increased to a statistically significant level (p<0.05). The results of the research reveal that core stabilization exercises increase the functional performance of the extremities and the overall activity level of the patients.