Pediarik kemik sarkomlu hastaların tanı ve takipinde 18F-FDG PET/BT'nin rolü
The role of 18F-FDG PET/CT in diagnosis and following up of pediatric paitents with bone sarcoma
- Tez No: 433412
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELGİN ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pediatrik kemik sarkom, tedaviye yanıt, 18F-FDG PET/BT
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Pediatrik kemik sarkomlu hastaların neoadjuvan kemoterapi öncesi ve sonrası 18F-FDG PET-BT bulgularının; tedaviye yanıtın değerlendirilmesi ve hastalığın klinik gidişinin tahmini yanında sağkalım üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma Nisan 2008-Nisan 2015 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'nda 18F-FDG PET-BT görüntüleme yapılan Pediatrik Kemik sarkomu tanılı hastaların dosyaları ve arşiv bilgileri taranarak gerçekleşti. Çalışmaya neoadjuvant kemoterapi öncesi (PET-0) ve sonrası (PET-1) 18F-FDG PET-BT görüntülemesi yapılmış olan 32 hasta (22 OS, 10 ES; ort.yaş:12.31 ±3.43) dahil edildi. Tüm hastaların PET-0 ve PET-1 görüntülemesindeki primer lezyondan elde edilen metabolik (SUV ve TLG) ve volümetrik (MTV) parametreleri ile Delta SUV, MTV ve TLG değerleri kayıt edildi. Ayrıca başka alanlarda ek tutulum ve/veya yeni ortaya çıkan pozitif lezyonlarda kayıt edildi. Metabolik ve volumetrik parametreler operasyon materyaline ait patoloji raporları ile karşılaştırıldı. 18F-FDG PET ile elde edilen metabolik ve volumetrik parametreler hastaların klinik takip sonuçlarına göre değerlendirildi. Bulgular: Hastalar klinik takip sonuçlarına göre tam remisyon (17 hasta) ve Progresyon (15 hasta) olarak iki gruba ayrıldı. PET-0 ve PET-1'den elde edilen ortalama SUVmax, MTV ve TLG değerleri için iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.005). Bununla birlikte PET-0 ve PET-1'den elde edilen ortalama SUVmax, MTV ve TLG değerleri tam remisyon grubu ile karşılaştırıldığında progresyon grubunda daha yüksek idi Delta_SUVmax, Delta_MTV ve Delta_TLG değişkenleri bakımından Nekroz yüzdesi 0,005) birlikte (p>0,005), Delta fark değeri tam remisyon grubundaki hastalarda daha belirgin değişiklik gösterdi. Yaş, cinsiyet, primer lezyon lokalizasyonu, kötü histopatolojik risk faktörü, tanı anında metastaz varlığı ile evreleme sırasındaki metabolik ve volumetrik parametre değişkenlerinden sadece tanıda metastaz varlığı progresyon açısından istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,009). İstatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte, PET-0 ve PET-1'den elde edilen volumetrik ve metabolik değerlerin yüksek olması hastaların sağkalımı ile ters yönde ilişkiliydi. Sonuçlar: Pediatrik kemik sarkomlu hastaların 18F-FDG PET/BT ile değerlendirilmesinde kullanılan metabolik ve volümetrik parametrelerin hastalığın klinik gidişi, tedavi yanıtı ve sağkalımın tahmininde yol gösterici olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY AÜTF.Nuc.med. may 2016 The role of 18F-FDG PET/CT in diagnosis and following up of pediatric patients with bone sarcoma: Aim: Present study aimed to determine the role of 18F-FDG PET-CT scan findings before and after the neoadjuvant chemotherapy treatments for evaluation of treatment responses and suspecting of clinical outcomes and survival of patients with diagnosed pediatric bone sarcomaes histopathologically as Osteosarcoma or Ewing sarcoma. Material and Method: This retrospective study, preformed at nuclear medicine department of Ankara University Medicine Faculty on diagnosed pediatric bone sarcoma patients from analysis of their files and archive between April 2008 to April 2015. Total 32 patients (OS no:22, ES no: 10 with mean age: 12.31 ± 3.43) that underwent to 18F-FDG PET-CT of whole body scan before and after neoadjuvant chemotherapy as PET-0 and PET-1 respectively. In the all patients, primer lesion's metabolic (SUV and TLG) and volumetric (MTV) values were recorded from scanning of PET-0 and PET-1 findings. Also different parts of body with patological uptake of 18F-FDG and new lesions were recorded. These values that obtained from primer bone lesion, was compared with examination of operative rezectional material's histopathological details and findings. Further more, the metabolic and volumetric values that proven from 18F-FDG PET/CT imagings evaluated by concedering of patients clinical outcomes. Results: Due to following up of the patients: 17 patients were in comlete remission and other 15 patients were in progression grup after principle therapy. No statistical significance found in mean values of SUVmax, MTV and TLG between 2 grup (p>0.005), But all of these values that obtained from PET-0 and PET-1 were seen in upper levels at the patients with progression of disease in followes. No statistical significance was found between Delta_SUVmax, Delta_MTV and Delta_TLG values and 2 grup of patients with necrosis percent of