Streptozosin ile diyabet oluşturulan sıçanlarda alt ekstremite iskemi/reperfüzyon hasarında sevofluran ve desfluranın böbrek üzerine etkileri
Effects of sevoflurane and desflurane on the kidneys in lower limb ischemia-reperfusion injury on rats streptozotocin-induced diabetes
- Tez No: 433479
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İskemi reperfüzyon, sevofluran, desfluran, böbrek, TBARS, SOD, NOS, histopatoloji, Ischemia reperfusion, sevoflurane, desflurane, kidney, TBARS, SOD, NOS, histopathology
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı diyabet oluşturulan sıçanlarda alt ekstremite iskemi-reperfüzyon (İ/R) modelinde iskemi ile birlikte uygulanan sevofluran ve desfluranın böbrek dokusu üzerine koruyucu etkilerini araştırmaktır. Metot: Etik kurul onayı alındıktan sonra, otuz tane Wistar rat randomize olarak beş gruba ayrıldı (n=6). Kontrol (grup K), diyabet-kontrol (grup D-K), diyabet-İ/R (grup D-İ/R), diyabet-İ/R-sevofluran (grup D-İ/R S), diyabet-İ/R-desfluran (grup D-İ/R D). Diyabet gruplarına 55 mg/kg streptozotosin tek doz intraperitoneal olarak uygulandı. 72. saat kan şekeri 250 mg/dl ve üzerinde saptananlar diyabetik olarak kabul edildi ve 4 hafta sonunda tüm gruplara anestezi altında laparotomi uygulandı. Grup K ve D-K' da başka bir işlem yapılmadı. Grup D-İ/R' da infrarenal abdominal aortaya sırayla klemp konup kaldırılması ile 2 saatlik periyodlarla İ/R uygulandı. Grup D-İ/R S ve grup D-İ/R D' de iskemi ile birlikte sevofluran ve desfluran minimum alveoler konsantrasyon 1 olacak şekilde uygulandı. Reperfüzyon dönemi bitiminde böbrek dokusu biyokimyasal ve histopatolojik incelemeler için alındı. Bulgular: Işık mikroskobisinde; D-İ/R gruplarında kontrol grubuna göre GV daha fazla görüldü. GV, D-İ/R D grubunda D-İ/R grubuna anlamlı olarak düşük bulundu. D-İ/R grubunda kontrol grubuna göre TD daha fazla görüldü. D-İ/R grubunda D-K grubuna göre de TD fazla görülmüştür. D-K ve D-İ/R gruplarında kontrol grubuna göre VVH daha fazla görüldü. D-İ/R D grubunda D-İ/R grubuna anlamlı olarak düşük tespit edilmiştir. D-İ/R grubunda kontrol ve D-K gruplarına göre THS daha fazla görüldü. Ayrıca D-İ/R S ve D-İ/R D gruplarında D-İ/R grubuna anlamlı olarak düşük tespit edildi. D-İ/R grubunda kontrol grubuna göre Lİ daha fazla görüldü. D-İ/R S grubunda D-İ/R grubuna anlamlı olarak düşük tespit edildi. THDN, BSD ve THD gruplar arasında benzer bulundu. GST enzim aktivitesi D-K, D-İ/R, D-İ/R S ve D-İ/R D gruplarında K grubuna göre anlamlı yüksek olarak bulundu. D-İ/R ve D-K-İ/R D gruplarında D-K grubuna göre anlamlı yüksek olarak bulundu. D-İ/R S ve D-İ/R D gruplarında D-İ/R grubuna göre anlamlı düşük olarak bulundu. CAT enzim aktivitesi, D-İ/R grubunda K ve D-K gruplarına göre anlamlı yüksek olarak bulundu. D-İ/R S ve D-İ/R D gruplarında D-İ/R grubuna göre anlamlı düşük olarak bulundu. NOS enzim aktivitesi D-İ/R grubunda K ve D-K gruplarına göre anlamlı yüksek olarak bulundu. D-İ/R S ve D-İ/R D gruplarında D-İ/R grubuna göre anlamlı düşük olarak bulundu. TBARS enzim aktivitesi tüm gruplarda K grubuna göre anlamlı yüksek olarak bulundu. D-İ/R grubunda D-K grubuna göre anlamlı yüksek olarak bulundu. D-İ/R S ve D-İ/R D gruplarında D-İ/R grubuna göre anlamlı düşük olarak bulundu. SOD enzim aktivitesi D-İ/R grubunda K ve D-K gruplarına göre anlamlı yüksek olarak bulundu. D-İ/R S ve D-İ/R D grubunda D-İ/R grubuna göre anlamlı olarak düşük olarak bulundu. Sonuç: Bu sonuçlar diyabet oluşturulan ratlarda alt ekstremite İ/R hasarında iskemi ile uygulanan sevofluran ve desfluranın böbrekleri koruyucu etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the protective effects of sevoflurane and desflurane on kidney tissue on rats induced diabetes administered with lower limb ischemia-reperfusion (I/R) ischemia model. Method: After obtaining ethics committee approval, thirty Wistar rats were randomly divided into five groups (n = 6). The control (group C), diabetes-control (group D-C), Diabetes-I/R (group D-I/R), Diabetes-I/R-sevoflurane (group D-I/R S), Diabetes-I/R desflurane (group D-I/R D). 55 mg / kg Streptozotocin was administered intraperitoneally to diabetic groups as a single dose. 72nd hours those were considered diabetic blood glucose 250 mg / dl or above and at the end of 4 weeks, all groups underwent laparotomy under anesthesia. At the groups C and D-C there was no further action. At group D-I/R was performed 2-hour period in the infrarenal abdominal aorta in order clamped be put and removing. Minimum alveolar concentration to be 1 sevoflurane and desflurane were administered with ischemia. At the end of reperfusion period, kidney tissues were taken for biochemical and histopathological examinations. Findings: In light microscopy; in D-I/R groups glomerular vacuolization (GV) was higher than the control group. At D-I/R D group GV was significantly lower than in the D-I/R group. Tubular dilatation (TD) was higher in the D-I/R group than in the control group and group D-C. In D-C and D-I/R groups vascular vacuolization and hypertrophy (VVH) was observed more than in control group but compared between D-I/R D and D-I/R, VVH was decreased significantly in group D-I/R D. In D-I/R group tubular hyalin cylinders (THC) was higher than in control group and D-C, also in D-I/R S and D-I/R D group THC was observed significantly lower in group D-I/R. Lymphocyte infiltration (LI) was observed in D-I/R group more than in control group. In D-I/R-S group LI was significantly lower than D-I/R group. Tubular cell regeneration and necrosis (TCDN), Bowman space dilatation (BSD) and tubular cell spill (TCS) were similar between in all groups. In D-C, D-I/R, D-I/R S and D-I/R D groups GST enzyme activity was significantly higher than in group C. In D-I/R and D-C-I/R D groups it was significantly higher compared to the group D-C. In D-I/R S and D-I/R D it was significantly lower than D-I/R group. In D-I/R group CAT enzyme activity was observed significantly higher than C and D-C groups. In D-I/R S and D-I/R D groups it was significantly lower than D-I/R. In D-I/R group NOS enzyme activity was observed significantly higher than C and D-C groups. In D-I/R S and D-I/R D groups it was significantly lower than D-I/R. TBARS enzyme activity is significantly higher in all group compared to group C. In D-I/R group it was significantly higher than in D-C group. In D-I/R S and D-I/R D groups it was significantly lower than D-I/R. In D-I/R group SOD enzyme activity was observed significantly higher than C and D-C groups. In D-I/R S and D-I/R D groups it was significantly lower than D-I/R. Conclusion: These results demonstrate that sevoflurane and desflurane have protective effects on the kidneys in lower limb ischemia-reperfusion injury on rats induced diabetes.