Oxford dirsek skoru'nun kültürel adaptasyonu ve Türkçe versiyonu'nun güvenirlilik geçerlilik çalışması
Cultural adaptation of oxford elbow score and reliability, validity research of Turkish version
- Tez No: 433493
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYİR SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: OES, Türkçe, dirsek, güvenilirlik, geçerlilik, OES, Turkish, elbow, reliability, validity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: OES anketinin Türkçe'ye kültürel adaptasyonunu sağlamak ve dirsek hastalıklarında güvenilirlik geçerlilik çalışmasını yapmaktır. Gereç ve Yöntem: 12 sorudan oluşan İngilizce OES formu, International Society of Pharmacoeconomics Outcome Research (ISPOR) prensiplerine göre Türkçe form (OES-T) haline getirildi. OES-T formu ve eşdeğer formlar olan Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi (DASH-T), Vizüel Analog Skala (VAS) ve Mayo Dirsek Performans Skoru (MEPI) testleri, 108 dirsek hastasına (31 radius başı kırığı, 30 lateral epikondilit, 15 medial epikondilit, 12 distal humerus kırığı, 9 olekranon kırığı, 6 proksimal radius-ulna kırığı, 2 kubital tünel sendromu, 2 lateral kollateral ligaman rüptürü, 1 distal biseps tendon rüptürü) uygulandı. Test-tekrar test güvenilirliğini hesaplamak için arada tedavi görmeksizin 86 hastaya 4-6 gün sonra ikinci kez OES-T formu uygulandı. Bulgular: Crohnbah's alpha ile test edilen iç tutarlılık değeri OES-A, OES-F ve OES-PS için sırasıyla 0.82-0.88-0.87 olarak optimal seviyede bulunmuştur. Test-tekrar test yöntemindeki ilişki katsayıları OES-A için 0.98, OES-F için 0.95, OES-PS için 0.98 olarak mükemmel ilişki katsayıları açıklanmıştır. Eşdeğer formlarla karşılaştırıldığında MEPI ile ağrı ve fonksiyon için sırasıyla -0.58, -0.61 olarak, DASH-T ile ağrı, fonksiyon ve psikososyal durum için sırasıyla 0.69, 0.77 ve 0.67 olarak, VAS ile OES-A arasındaki ilişki katsayısı ise 0.69 olarak kaydedilmiştir. Sonuçlar: OES-T, 12 soruluk güvenilir, geçerli ve dirsek hastaları tarafından kısa sürede tamamlanabilir, kullanışlı bir değerlendirme formudur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to adapt the OES questionnaire into the culture of Turkish language and to work on the reliability and validity of it. Material and Methods: The 12 items of English-language OES form was translated into Turkish language as OES-T according to International Society of Pharmacoeconomics Outcome Research (ISPOR) guidelines. The OES-T form and its equivalent forms, Arm, Shoulder and Hand Problems Questionnaire (DASH-T) Visual Analog Scale (VAS) and Mayo Elbow Porformance Score (MEPI) tests were applied to 108 elbow patients (31 broken radius-top, 30 lateral epicondylitis, 15 madial epicondilytis, 12 broken distal humerus, 9 broken olecranon, 6 broken proximal radius-ulna, 2 cubital tunnel syndrome, 2 lateral collateral ligament rupture, 1 distal biceps tendon rupture). In order to calculate the reliability of the test of test-retest, 4-6 days later for the second time OES-T form were applied to 86 patients who did not get any treatment in the meantime. Results: The Crohnbach's alpha was found as in order of 0.82-0.88-0.87 in optimal level. The factors of relation of test-retest method announced are; for OES-A 0.984, for OES-F 0.95, for OES-PS 0.98 which are excellent. When it's compared with equivalent forms following values were announced; with MEPI for pain and function, in order of -0.58, -0,61, with DASH-T for pain, function and psychosocial condition, in order of 0.69, 0.77 and 0.67 and with the factor of relation between VAS and OES-A, 0.69. Conclusion: OES-T is a valid, practical and dependable 12 item assessment form that can be completed by elbow patients in a short time.