İnovasyon; sağlık sisteminde kullanımının toplumsal ekonomiye olan etkisi üzerinde bir araştırma (Vakfıkebir örneği)
Innovation;aresearch about innovation and its on social economy when useal in realth system (Vakfikebir example)
- Tez No: 433501
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM KAPTAN KAPTANGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetlerinde İnovasyon, İnovasyon, Hasta Memnuniyeti, Innovation in health services innovation, patient satisfaction
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sağlık sektörü, teknolojideki hızlı değişimden en çok etkilenen sektörlerden biridir. İnovasyon, verimliliği ve karlılığı artırdığından firmalar için çok önemli olmaktadır. Küreselleşen dünyada yer alabilmek için inovasyon şart olmaktadır. Vakfıkebir Devlet Hastanesi'nde yapılan yenileme çalışmasından sonra hizmet kalitesi artmıştır. Böylece hastaların memnuniyet düzeyleri yükselmiştir. Uygulamaya alınan araştırmada iki yöntem ele alınmıştır: Birinci yöntem,“İki popülasyon ortalaması arasındaki farkın tahmini”; ikinci yöntem,“korelasyon”olarak değerlendirilmiş ve işleme alınmıştır. Fiziki mekanın genişlemesiyle mahremiyet konusunda, %99 gibi bir memnuniyet söz konusudur. Özellikle personele yapılan hizmet içi eğitimlerin, hizmet sunumuna katkısı olduğunu göstermektedir. %85 oranında iletişim konusunda memnuniyetin olması iyi bir başarıdır. Randevu almada MHRS sistemine geçilmesi memnuniyet düzeyinin %85 olmasına katkısı büyüktür. Hastaların hekim ve hemşirelerden memnun olduğu, hekim ve hemşirelerin hizmet yönünde uyum halinde çalıştığı ortaya çıkmıştır. Hastaların iyileşmesinde önemli bir motivasyon olarak kabul edilen“beslenme”ve“huzur”konuları arasında yapılan değerlendirmede uyum ve olumluluğun olmadığı görülmüştür. Hastaların banyo ve hijyen açısından da olumlu ve uyumlu olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma, inovasyonun sağlık sisteminde kullanılmasının toplumsal ekonomiye etkisi üzerinde Vakfıkebir Devlet Hastanesi'nde yüz yüze anket yoluyla yapılan bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Health systemm is on of the most affected sectors due to the rapial change in technology. Because it increases productivity and profits, innovation is crucial fort the componies. Innovation is a must for componies to play a part in a globalising world. After an innovation workshop conducted in Vakfıkebir state Hospital, the service quality was improved. There fore, patient satisfaction has increased. 2 methods were applied in the study: First method was assessed and processed as“guessing”the difference between two population“mecns”;second method was assessed and processed as“correlation”. With the enlargement of physical setting, patients have a 99% privacy satisfachion rate. Especially the inservice training that is appalied to the hospital staff has shown that it contributes to service delivery. It is a great success that there is an 85% satisfaction rate.Switching to MHRS appaintment system had contributed to this 85% satisfaction rate. It was found that the patients were pleased with the nurses and the doctors, and the doctors and the nurses werw working together coordinately. It was also found that there was no harmony and positivity in the assessment that.Was made on the topics of“nourishment”and“peace”, which are believed to be important source of motivation for healing process. It was found that the patients were also positive about the bathrrooms and hygiene. This study is about he workshop that was conducted in Vakfıkebir State hospital on the effects of innovation in health system.