Kamu politikalarında büyük veri kullanımının incelenmesi ve Türkiye bağlamında bir analiz
Analyzing the use of big data in public policies and an analysis in the context of Turkey
  1. Tez No: 877422
  2. Yazar: YAKUP KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK KEMAL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi, Kamu Politikası, Büyük Veri, Açık Veri, Yapay Zekâ, Public Administration, Public Policy, Big Data, Open Data, Artificial Intelligence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 455
Özet
Kamu yönetiminde büyük veri odaklı inovasyon, toplumu, devlet-vatandaş ilişkilerini geliştirmek için yeni yollar bulmayı hedeflemektedir. Bu yenilikler kamuda dijital dönüşümün öncü teknolojileri kabul edilen büyük veri, açık veri, yapay zekâ ve IoT gibi teknolojiler aracılığıyla ortaya çıkmaktadır. Kamu yönetimi ve politikalarında veri odaklı inovasyon, çevresel sürdürülebilirlik, trafik azaltımı, salgın hastalık izleme, afet önleme, yeni kamu hizmetleri tasarımı ve devletle-vatandaş etkileşimini dönüştürmek gibi toplumsal faydalar sağlamaktadır. Dijital teknolojilerin ilerlemesi, sağlık, eğitim, kültür, ulaşım, ekonomi, ticaret vb. alanlarda inovasyon, üretkenlik ve politika oluşturma açısından büyük potansiyele sahip değişiklikleri beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada, kamu yönetimi ve politikalarında büyük verinin kullanım avantajlarının kavranması, veriye dayalı politika oluşturma konusunda önde gelen ülke örnekleri ve Türkiye incelenerek bu alandaki tecrübelerin anlaşılması ve kamu yönetiminde veriye dayalı politikaların hayata geçirilmesine temel oluşturması amaçlanmıştır. Üç bölümden oluşan bu çalışmada, konuyla ilgili teorik alt yapı oluşturulmuş, Dünyada dijital dönüşümün başarılı örnekleri olan ABD, Birleşik Krallık, Çin, Singapur ve Estonya'nın ayrıca Türkiye'nin büyük veriyi kamu yönetimi ve politikalarında nasıl kullandığı üst politika belgeleri, uluslararası raporlar ve istatistikler incelenerek uygulama örnekleri verilmiştir. Çalışmanın tamamlanmasıyla dünya çapında büyük verinin kamu politikalarında kullanımı konusunda farkındalığın arttığı ve büyük verinin değerinin anlaşılmasıyla veriye dayalı politikalara geçişin hızlandığı belirlenmiştir. Bu alanda incelenen ülke örneklerinde veriye dayalı politika oluşturmanın ve karar almanın öneminin kavrandığı ve bu yönde stratejiler belirlendiği ve büyük veriyi daha çok ekonomik kalkınma ve kamu hizmet sunumunda kullandıkları belirlenmiştir. Türkiye'nin incelenen ülke örnekleriyle karşılaştırması yapıldığında büyük verinin, Türkiye'de politika üst belgelerinde ele alındığı ancak diğer ülkeler gibi etkin bir büyük veri uygulanmasının henüz olmadığı ancak bu alanda girişimlerin başladığı ve hayata geçirilen başarılı uygulama örneklerinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, Türkiye'deki Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine kayıtlı 5.150 işletmeden elde edilen veriler analiz edilerek büyük verinin önemi ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmada kamu yönetimi ve politikalarında büyük veri kullanımının kamu sektörünün imkânlarını artırabilme kabiliyetinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Big data-driven innovation in public administration aims to find new ways to improve society and state-citizen relations. These innovations emerge through technologies such as big data, open data, artificial intelligence and IoT, which are considered to be the leading technologies of digital transformation in public administration. Data-driven innovation in public administration and policy brings societal benefits such as environmental sustainability, traffic reduction, pandemic monitoring, disaster prevention, designing new public services and transforming government-citizen interaction. The advancement of digital technologies brings changes with great potential for innovation, productivity and policymaking in areas such as health, education, culture, transportation, economy, trade, etc. In this study, it is aimed to comprehend the advantages of using big data in public administration and policies, to understand the experiences in this field by examining the leading country examples and Turkey in data-driven policy making, and to provide a basis for the realization of data-driven policies in public administration. In this study, which consists of three parts, the theoretical background on the subject is established, and examples of how the USA, the United Kingdom, China, Singapore and Estonia, which are successful examples of digital transformation in the world, and how Turkey uses big data in public administration and policies are given by examining top policy documents, international reports and statistics. With the completion of the study, it has been determined that awareness on the use of big data in public policies has increased worldwide and the transition to data-driven policies has accelerated with the understanding of the value of big data. In the country examples examined in this field, it has been determined that the importance of data-driven policy-making and decision-making has been realized and strategies have been determined in this direction and big data is mostly used in economic development and public service delivery. When Turkey is compared with the examples of the countries examined, it is determined that big data is addressed in top policy documents in Turkey, but there is not yet an effective implementation of big data as in other countries, but initiatives have started in this field and there are examples of successful implementations. In addition, the importance of big data was tried to be revealed by analyzing the data obtained from 5,150 enterprises registered in the Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) system in Turkey. The study concluded that the use of big data in public administration and policies has the ability to increase the opportunities of the public sector.