Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Afrika'ya yönelik yumuşak güç politikası
Turkey's soft power poli̇cy toward North and East Afri̇ca
- Tez No: 433533
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARMAĞAN GÖZKAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yumuşak Güç, Kuzey ve Doğu Afrika, Türkiye, Sivil Toplum
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Yumuşak güç politikası eskiden beri var olan bir politika yöntemidir. Zamanla gelişen bu kavram, 1990 yılında Joseph Nye tarafından akademik literatüre dahil edilmiş, böylece bilimsel bir ivme kazanmıştır. Yılların birikim ve deneyimleri ışığında, sert gücün dış politika hedeflerini yerine getirme konusunda istenilen neticeleri veremediği ve olumsuzlukları beraberinde getirdiği görülmektedir. Bu durum, yumuşak güç politikasının birçok ülke tarafından benimsenmesine zemin hazırlamıştır. Türkiye de son yıllarda yumuşak güç politikasını benimsemiş ve bu politikayı değişik kurumlar aracılığıyla farklı ülkelerle uygulamaya başlamıştır. Yumuşak güç politikasının uygulandığı bölgeler arasında Kuzey ve Doğu Afrika yer almaktadır. Tarihi sürece bakıldığında, Türk dış politikasının, Osmanlı'dan beri Kuzey ve Doğu Afrika ile ilişkilerinin zikzaklı bir geçmişe sahip olduğu görülmektedir. Bazı dönemlerde Türkiye, bu iki bölge ile iyi ilişkiler kurmuş, bazı dönemlerde de bu ilişkiler istenilen düzeyde gelişmemiştir. Fakat son yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda, özellikle yumuşak güç politikası çerçevesinde, Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Afrika ile ilişkilerinde önemli bir gelişme sağladığı görülmüştür. Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Afrika'ya yönelik yumuşak güç politikası üç faktörden oluşmaktadır. Bunlar, devlet, sivil toplum ve özel sektördür. Devlet, diplomatik mekanizmalar hazırlamakta; sivil toplum, merkezi bir rol oynamakta; özel sektör ise çevre rolünü üstlenmektedir. Bu üç faktör birbiriyle işbirliği yaparak, Kuzey ve Doğu Afrika'da önemli başarıların gerçekleşmesine zemin hazırlamıştır. Bir taraftan ekonomik ilişkileri güçlendirirken, diğer bir taraftan Türkiye'nin imajını düzeltmiştir. Bu çalışmanın sonunda, yumuşak güç faktörlerinin birbirlerini tamamlayıcı rol oynadıkları görülmüştür. Bu çalışmanın ulaştığı önemli sonuçlardan biri de; yumuşak güç politikasının vazgeçilmez olduğudur.
Özet (Çeviri)
Soft power is a concept that has existed since a long time.As a concept in academic literature and scientific terminology, the term was first coined by Joseph Nye in 1990. In recent past, after the collapse of hard power in foreign policy groundwork, many countries began to endorse soft power concept. Recently, Turkey started practicing soft power through promoting various institutions in different countries. Besides, North and East Africa were among the areas of Turkish soft power's foreign policy. When we look at the historical proceeding of Turkish foreign policy, we observe a fluctuating relationship with Turkey and these regions since the Ottoman Empire era. Some periods were marked by warm bilateral relations, while others relations were frozen. However, in recent years and based on new foreign policies cores which practiced soft power, Turkey has attained a notable positive improvement in its relationship with the regions. Turkey's soft power policy toward North and East Africa composed of three factors; state which drew up diplomatic mechanisms, civil society which played the central role, and private sector which took a supportive role. Through the combination of these three factors, Turkey has made significant achievements in North and East African bilateral relations. The outcome of this study indicates the interplay between all three factors to carry out the above-mentioned accomplishment. Moreover, one of the most important conclusions of this study is that soft power has become an indispensable policy tool. Keys Word: Soft Power, North and East Africa, Turkey, Civil Society.