Medya okuryazarlığı geliştiriminde yeni medya platformlarının kullanımı ve bir örnek inceleme: Media Smart Web siteleri
The use of new media platforms in developing the media literacy and a case study: Media Smart Web sites
  1. Tez No: 433592
  2. Yazar: GÖZDE İSLAMOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDAT ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Media Literacy, New Media, Media Smart, Content Analysis, Web Mining
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Yeni medya ve İnternet kullanımının giderek arttığı günümüzde, web siteleri medya okuryazarlığı bilincinin kazandırılmasında etkili bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Hazırlanan web sitelerinin yapısal özellikleri ve yararlandıkları yeni medya olanakları, medya okuryazarlığının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasında etkin bir rol üstlenmektedir. Bu tez çalışmasının amacı yeni medya platformlarının medya okuryazarlığı eğitiminde kullanılmasını ve öne çıkan site özelliklerini Media Smart web siteleri üzerinden inceleyerek analiz etmektir. Bu bağlamda yapılan içerik analizi ile yeni medya ve web sitesi özelliklerinin yanı sıra sitede yer alan e-öğrenme unsurları da belirlenmiştir. İçerik analizi ile elde edilen bulgular, araştırmanın son bölümünde yorumlanmıştır. Yine bu bölümde bulgular, veri madenciliğinin alt dalı olan web madenciliği ve algoritmalardan yararlanılarak yeniden değerlendirilmiştir. Ortaya çıkan değerlendirme verileri yardımıyla bir medya okuryazarlığı web sitesinde olması gereken özelliklere yönelik önerilerde bulunulmuştur. Çalışmanın sonuç kısmında ise Media Smart web sitelerinin işlevselliği ortaya konmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimler: Medya Okuryazarlığı, Yeni Medya, Media Smart, İçerik Analizi, Web madenciliği
Özet (Çeviri)
In recent years increasing use of new media and Internet is an efficient tool in developing the consciousness of media literacy. Structural properties of the websites and the opportunities of new media are highly crucial in developing and spreading the media literacy. The purpose of this dissertation is to analyze how new media platforms are used in the education of media literacy and to observe their main properties mainly using Media Smart websites. In the light of the given content analysis not only the new media and the properties of the websites are dealt, but also e-learning elements are established. The results of the content analysis together with the findings of the study are commented in the final section. The findings are also interpreted with algorithms and web mining, which is a sub category of data mining. In the light of these results proposals are raised for properties of the websites for media literacy. In the final section functionalities of Media Smart web sites are outlined.