Babur-Name'nin [245a-304b] arasındaki bölümü (Metin,gramatikal dizin ve sözlük)
- Tez No: 433623
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER TEKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Babur, dizin, Çağatay Türkçesi, Babur Devleti, Babur, index, Chagatai Turkish, Babur State
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 405
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma, klasik Çağatay edebiyatının nesir alanındaki en önemli eserlerinden biri olan Babur-nâme'nin [245a-304b] arasındaki bölümü incelenmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Babur'un hayatı, kişiliği ve eserlerinden kısaca söz edilmiş ve Babur Devleti'nin tarihi hakkında temel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, çalışmamıza Haydarâbâd nüshası esasa alınmıştır. Üçüncü bölümde metnin sözlüğü ve dizini hazırlanmıştır. Dizin hazırlanırken R. Rahmeti Arat'ın Kutadgu Bilig adlı çalışmasındaki dilbilgisi sıralaması esasa alınmıştır. Metinde geçen özel adlar, kişi adları ve yer adları olarak ayrı başlıklar altında incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise metnin tıpkıbasımından örnekler, Babur'un şeceresi ve Babur Devleti'nin sınırlarını gösteren haritalar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which has been prepared as a master thesis, concerns with the pages [between 245a-304b] of Baburname that known as one of the most benefical worjs in the field of prose of Chagatai Language. The study consists of four chapters. In the first chapter, Babur's life and personality, and his works are mentioned, and basic information about the history of the Babur State is given. In the second chapter, the text with transcription of the pages is studied. The text has been prepared according to the copy of Haydarabad. Index and dictionary of the text are studied in the third chapter. Index has been prepared with the help of grammatical sequence of Kutadgu Bilig by R. Rahmeti Arat. Proper names, identity and place names in the text have respectively been studied. In the fourth chapter, some examples from the original text, Babur's family and some maps which display the boundries of the State of Babur are given.