İngiliz kültürel çalışmalar perspektifinden işçi sınıf kültürünün direnme alanı olarak alternatif medya sendika.org örneği
Alternati̇ve medi̇a as a sphere of resi̇stance class culture from the perspecti̇ve of Bri̇ti̇sh cultural studi̇es sendi̇ka.org example
- Tez No: 433637
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA KOÇ AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İngiliz Kültürel Çalışmalar, Alt Kültür, İşçi Sınıf Kimliği, Alternatif Medya, British Cultural Studies, Subculture, Working Class Identity, Alternative Media
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Kitle iletişim teknolojilerinin hızla gelişmesi ve özellikle de internetin hayatımıza girmesiyle birlikte medya alanında bir takım değişim ve dönüşüm süreçleri yaşanmış, haber ve habercilik olguları da bu sürecin etkisi altında yeni formlara bürünmüştür. İnternet teknolojisiyle birlikte toplumsal alanda tek sesliliğin önüne geçmeyi hedefleyen alternatif medya kanalları ortaya çıkmıştır. Alternatif medyalar, ana akım medyalarda yer bulamayan, seslerini duyuramayan ve görmezden gelinen birey veya grupların yer aldığı medya araçları olma iddiasıyla yayın yapmaktadır. Bu tez çalışmasında özellikle kültürü toplumsal sistemin her alanında var olan ve bütün bir yaşam biçimi olarak ele alan İngiliz Kültürel Çalışmalar perspektifi temelinden işçi sınıf kültürü ve alternatif medya ilişkisi irdelenmiştir. Bu anlamda çalışmanın kuramsal temelini kültürel çalışmalar, alt kültür kavramı, işçi sınıf kimliği ve alternatif medya konuları oluşturmaktadır. Çalışmanın uygulama kısmında ise kendisini ana akım medyanın egemenliği karşısında alternatif medya olarak tanımlayan sendika.org sitesi üzerinden sendika ve işçi haberlerinin değerlendirilmesi yapılmıştır. İçerik analizi yöntemi ile elde edilen verilerin yorumlanmasıyla oluşturulan çalışmada temel olarak alternatif medyaların işçi sınıf kültürü açısından bir direnme alanı oluşturup oluşturmadıkları sorusuna yanıt aranmıştır.
Özet (Çeviri)
Numerous change and transformation processes have been experienced in the media sector following the rapid development in technologies incident to mass communication and in particular the internet together and news and journalism phenomenon have gained new forms under the influence of the cited process. Alternative media channels aiming to prevent uniformity have emerged in the social sphere subsequent to the internet technology. Alternative medias make broadcasting alleging to be the media tools for individuals or the groups who cannot find a place in the mainstream media and therefore who cannot make their voices heard and ignored. In this thesis, relation of the working class culture and alternative media is discussed basing on British Cultural Studies perspective, which especially considers culture to exist in all areas of the social system and as a whole. In this regard, the theoretical basis of the work comprises cultural studies, subculture concept, working class identity and alternative media issues. In the practical part of the study evaluation of the labor unions and worker news was made through sendika.org website which defines itself as alternative media against the dominance of the mainstream media. Answer to the question if the alternative media constitutes a resistance area for the working class culture is mainly sought in the study created by interpretation of the data obtained by content analysis method.