Shakespeare oyunlarından uyarlanmış postmodern filmlerde dekor ve kostüm tasarımı
Set and costume designs of the postmodern films adapted from Shakespeare's plays
  1. Tez No: 433650
  2. Yazar: EBRU ZÜBEYDE AKLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, sinema, dekor tasarımı, kostüm tasarımı, Shakespeare, Postmodernism, cinema, set design, costume design, Shakespeare
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Sinemada sessiz dönemden itibaren filme alınmaya başlanan Shakespeare oyunları, dekor ve kostüm tasarımları ile her dönemin sanat anlayışına uygun biçimde önceleri klasik- gerçekçi olarak yorumlanmış, sonrasında modern sanat formlarında zamanın ruhunu yansıtmışlardır. 1980'li yıllardan itibaren sinemada şekillenen postmodern yaklaşımla birlikte Shakespeare oyunlarına da yeni bakış açılarıyla yaklaşılmış ve tasarım yorumları da buna göre farklılaşmıştır. Bu çalışmanın amacı Shakespeare oyunlarından uyarlanmış ve postmodern özellikler gösteren örnek filmler üzerinden tasarımın yoruma olan katkısını incelemektir.
Özet (Çeviri)
Being interpreted on movies since the silent film era Shakespeare plays reflected the spirit of times by set and costume designs which are formed by the art movements and styles through decades. Postmodern approach which shaping the cinema as a new tendency since 1980s formed Shakespeare plays with new design aspects. The main aim of this study analyzing the contributions of set and costume designs and how they effected the meaning of films by examples of postmodern movies adapted from Shakespeare plays.