Çevre sorunu olarak katı atıklar ve yönetimi: Balıkesir Büyükşehir Belediyesi örneği
Problems as solid waste management and environment: Balıkesir Metropolitan Municipality instance
  1. Tez No: 433721
  2. Yazar: SİBEL HIZLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT PALABIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre sorunları, katı atık, katı atık yönetimi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Environmental problems, solid waste, solid waste management, Balıkesir Metropolitan Municipality
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Sanayi Devrimi, kentleşme, nüfus artışı, üretim, tüketimdeki çeşitlenme ve artış gibi sebepler dünya çapında çevre sorunlarına neden olmaktadır. Katı atıklar ve yönetimi konusu da bu çerçevede idari ve toplumsal özellikleriyle akademik ilgiyi çekmektedir. Türkiye'de katı atıkların yönetimi konusu ve bu alanda iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi genel anlamda belediyelerin sorumluluğundadır. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi de yasal yetki ve sorumlulukları çerçevesinde katı atıkların düzenli depolanması ve yok edilmesi amacıyla çalışmalar yürütmekte ve il düzeyinde katı atıkların en uygun usullerle yönetme çabası içindedir.Bu çalışmada; çevre sorunlarının gelişim süreci ve çevre sorunları, dünya ve ülkemizde katı atık yönetimi sürecinin gelişimi ve örnekleri ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Örneği'nde katı atık yönetimi uygulamaları incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Örneği'ndeki katı atık yönetimi uygulamaları bağlamında bazı önerilere yer verilmiştir. Yöntem olarak çalışmada ikincil veriler kullanılarak açıklayıcı yöntem kullanılmıştır. Balıkesir ve ilçelerindeki katı atık yönetimi çalışmaları ilgili birimlere tek tek ziyaretler yapılarak incelenmiş ve yerinde gözlemler yapılarak genel değerlendirmeler yapılarak bazı önerilerle çalışma sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Reasons, such as industrial revolution, urbanization and population growth, diversification and increase in comsumption, are causing environmental problems around the World. Solid wastes, is among the most important environmental issues as a natural result of the production and consumption process. The issue of management of solid waste related to the development of technology and leads the country to invest in this area. The issue of management of solid waste and carrying out investments in this area is the responsibility of the municipalities in Turkey. Balıkesir Metropolitan Municipality is also periodically dumping of solid waste and carry out studies in order to be destroyed them in accordance with the legal authority and responsibility and it is in an effort to manage with the most appropriate methods of solid waste at the provincial level.In this study; development of environmental problems and environmental problems, the development of solid waste management process in the World and in our country, solid waste management process of Balikesir Metropolitan Municipality were examined and evaluated. As a result of the study, in the example of Balıkesir Metropolitan Municipality is devoted to some necessary proposals for solid waste management practices. Descriptive methods were used in this study by taking advantage of secondary data. Solid waste management studies were examined by observing, making individual visits and assessments in Balıkesir and in the districts of Balikesir.