Yükseköğretim öğrencilerinin vergi olgusuna yönelik algıları: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi örneği
Perceptions of higher education students towards tax concept: The case of Çanakkale Onsekiz Mart University
  1. Tez No: 433732
  2. Yazar: ÖMER AKKARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK GENCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Uyumu, Vergi Psikolojisi, Vergi Algısı, Vergi Bilinci, Tax Compliance, Tax Psychology, Tax Perception, Tax Awareness
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
"Yükseköğretim Öğrencilerinin Vergi Olgusuna Yönelik Algıları: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Örneği'' başlıklı bu çalışmada vergi olgusu ele alındıktan sonra bireylerin vergiye gönüllü uyumuna etki eden bireysel ve çevresel faktörler açıklanmış ardından bireylerin vergiye karşı tepkilerinin olumlu ve olumsuz sonuçları incelenmiştir. Bu bilgiler ışığında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencileri üzerinde uygulanan anket çalışmasının sonucunda elde edilen veriler incelenerek değerlendirilmiştir. İki bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde verginin kavramı, tarihsel gelişimi, mali psikoloji ve vergi psikolojisi kapsamında ele alınan kavramlar, bireylerin vergiye karşı gönüllü uyumuna etki eden bireysel ve çevresel faktörler ve bireylerin vergiye karşı tutum ve davranışlarının olumlu ve olumsuz sonuçları incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise güvenilirliği test edilmiş 500 adet tesadüfî örnekleme metodu ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencileri üzerinde uygulanan anket çalışmasından edinilen veriler SPSS v.22,0 istatistik paket programı ile Sıklık(yüzde), Ki-Kare, Mann Whitney U, Kruskal- Wallis analiz testlerine tabi tutulmuş ve elde edilen sonuçlar birinci bölümde teorik bilgilerle birlikte ele alınıp değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study with the title "Perceptions of Higher Education Students Towards Tax Concept: The Case of Çanakkale Onsekiz Mart University'' after taking the tax concept into the consideration, personal and environmental factors affecting the voluntary compliance of individuals towards tax were explained then the negative and positive results of the responses of the individuals were reviewed. With the light of this information, the data derived as a result of the survey study applied on Çanakkale Onsekiz Mart University students was analysed and reviewed. This study consists of two parts. In the first part of the study, the concept and historical progress of tax, concepts taken into consideration in financial psychology and tax psychology, personal and environmental factors that affect voluntary compliance of individuals towards taxes and positive and negative results of the attitudes and behaviours of the individuals towards taxes were reviewed. In the second part of the study, data derived from the survey study applied on Çanakkale Onsekiz Mart University with 500 random sampling methods reliability of which was tested was put into Frequency (percent), Chi-Square, Mann Whitney U, Kruskal- Wallis analysis tests with SPSS v.22.0 statistical package program and the results achieved were assessed having been taken into consideration together with the theoretical information from the first part.