Sağlık çalışanlarının maneviyat ve manevi bakım algısı, İstanbul örneği
Perception of spirituality and spiritual care among health care professionals: The example of İstanbul
  1. Tez No: 433736
  2. Yazar: NİHAL ESENDİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Maneviyat, Manevi Bakım, Sağlık Çalışanları, Religion, Spirituality, Spiritual Care, Spiritual Support, Health Care Professional
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Son zamanlarda Diyanet İşleri Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında“Hastanelerde Manevi Destek Hizmetleri Sunmaya Yönelik İşbirliği Protokolü”bağlamında manevi bakım sağlık camiasında sözü edilen bir konu haline gelmiştir. Hastaların, hasta yakınlarının ve özellikle sağlık çalışanlarının gündemine dahil olan manevi bakım konusunun sağlık çalışanları tarafından nasıl algılandığı adı geçen hizmetlerin devamlılığı için önem arzetmektedir. Çalışmamızda 2016 yılı Mayıs ayı içerisinde İstanbul'da bulunan hastanelerden 629 sağlık çalışanı arasından basit rastgele örneklemi ile gönüllülük esasına dayalı olarak, 354 sağlık çalışanı araştırmaya dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”ve“Manevi Destek Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Katılımcıların meslek değişkenine göre %27,1 Doktor, %62,1 Hemşire, %10,7 Ebe olarak dağılmaktadır. Araştırmamıza katılanların cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu ve meslek değişkenlerine göre Manevi Destek Algısı düzeylerinde anlamlı farklılık bulunamamıştır (p>0.05). Katılımcıların yaş değişkeni ve kıdem değişkenine göre ise Manevi Destek Algısı ortalamalarının istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Yaş ve kıdem değişkenleri kendi aralarında gruplandırıldığında genç yaşta maneviyata olan ilginin yüksek ve kıdem yılı arttıkça maneviyata olan ilginin azaldığı gözlenmektedir. Sonuç olarak, Sağlık çalışanlarının manevi bakımı algılama düzeylerini; cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, ve meslek değişkenlerinin etkilemediği saptanmış ve araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının“Manevi Destek Algı”düzeyinin yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, spiritual care has become a popular topic in Turkey. Since the Presidency of Religious Affairs signed a protocol with the Health Ministry to start spiritual care in hospitals, it has become a big issue not only in the media but also among health professionals. Beside many professional and ethical concerns, how spiritual care is perceived among health care community is a vital issue to sustain this project. This research aims to address such particular problem. 354 Health professionals, located in Istanbul, were surveyed. In addition to Personal Data Form, participants were administered Spiritual Support Perception Questionnaire (SSPQ), developed by Kavas and Kavas (2015). Results indicate that gender, level of education, marital status and occupation do not have significant effect on Spiritual Support Perception (p>0.05). On the other hand, age and experience significantly effected spiritual Support Perception; it seems young health care professionals are more interested in spiritual support, however, the more they experienced in their profession the less they demonstrate interest in spiritual support.