Borsa İstanbul'da işlem gören gıda firmalarının hisse senedi getirilerine etki eden finansal oranların panel veri analiz yöntemi ile tespiti
Determining the effects of financial ratios on the stock returns of food companies that are traded at Borsa iİstanbul by using panel data analysis method
  1. Tez No: 433793
  2. Yazar: SERDAR YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hisse Senedi Getirileri, Finansal Oranlar, Panel Veri Analizi, BİST Gıda İşletmeleri, Stock Returns, Financial Ratios, Panel Data Analysis, BIST Food Companies
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, finansal oranlar ile hisse senedi getirileri arasındaki ilişkiyi panel veri analiz yöntemi ile tespit etmektir. Bu amaçla, Borsa İstanbul'da faaliyet gösteren 19 gıda firmasına ait 2003:6-2015:12 dönemi 6 aylık finansal tablo verileri ve hisse senedi getirileri kullanılmıştır. Çalışmada, 2003:6-2015:12 dönemi (Model 1), kriz öncesi dönem (2003:6-2007:12 - Model 2) ve kriz sonrası dönem (2008:6-2015:12 - Model 3) olmak üzere 3 model kurulmuştur. Model 1'de ilgili dönemde finansal oranlar ile hisse senedi getirileri arasındaki ilişki, Model 2 ve Model 3'te ise finansal oranların hisse senedi getirileri üzerinde 2008 finansal krizi öncesi ve sonrası etkileri karşılaştırılarak incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, Model 1'de cari oran, fiyat/kazanç oranı ve hisse başına kazanç oranı hisse senedi getirilerini pozitif yönde etkileyen anlamlı değişkenlerdir. Model 2'de, finansal oranlar ile hisse senedi getirileri arasında genel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilemezken, cari oran ve fiyat/kazanç oranları özelinde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Son olarak, Model 3'te hisse senedi getirileri ile cari oran, fiyat/kazanç ve hisse başına kazanç oranları arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişkiler tespit edilmiştir. Çalışmanın diğer bir sonucunda, krizi öncesi dönemde finansal oranların hisse senedi getirileri üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı, krizi sonrasında ise anlamlı ve oldukça güçlü bir etkiye sahip olduklarıdır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the relationship between financial ratios and stock returns by using panel data analysis method. For this purpose, semi-annual financial statement datas and stock returns of 19 companies that are traded at Borsa Istanbul in the period 2003:6-2015:12 are used. In the study, 3 models are builded for the period 2003:6-2015:12 (Model 1), before the crisis (2003:6-2007:12 - Model 2) and after the crisis (2008:6-2015:12 - Model 3). At Model 1 the relationship between financial ratios and stock returns is analyzed. At Model 2 and Model 3, the effects of financial ratios on stock retuns are analyzed and comparised for the periods before and after the 2008 financial crisis. According to the results of the analysis, at Model 1, current, price to earnings and earning per share ratios are siginificant variables that possitively effecs stock returns. At Model 2, as significant relations cannot be determined between financial ratios and stock returns in general, significant relation between current ratio, price to earnings and stock returns are determined in particular. Finally, at Model 3, significant and possitive directed relations are determined between current, price to earnings, earning per share ratios and stock returns.Another result of the study is that, financial ratios do not have a significant effect on stock returns for the period before the 2008 financial crisis, but have strong and significant effects for the period after the crisis.