On birinci sınıf öğrencilerinin Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatına yönelik tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of attitudes of 11th grade students towards to Tanzimat Reform era in Turkish Literature
  1. Tez No: 433824
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR GÜCÜYETER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı, tutum, öğretim programı, tutum ölçeği, 11.sınıf, Tanzimat Reform Era in Turkish Literature, attitude, curriculum, attitude scale, 11th grade
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
“On Birinci Sınıf Öğrencilerinin Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatına Yönelik Tutumlarının Değerlendirilmesi”adlı bu çalışmada Erzurum ilinin Palandöken ilçesinde Yıldızkent Nafizbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Türk Telekom Nurettin Topçu Sosyal Bilimler Lisesi, Üç Temmuz İmam Hatip Lisesi ve Ziya Gökalp Lisesi'nde bulunan 11. sınıf öğrencilerinin Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı konusuna yönelik ilgi düzeyleri, bu tutumlara etki eden değişkenleri ve okul türüne göre değişen tutumları tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma 2014-2015 eğitim-öğretim yılının birinci döneminin sonunda Palandöken ilçesine bağlı belirtilen dört okulda bulunan 477 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırmada demografik anket ve tutum ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadaki istatistiksel analizler SPSS programı kullanılarak çözümlenmiştir. Elde edilen veriler t-testi, aritmetik ortalama , standart sapma(s) , frekans(f) , yüzde(%, cronbach alfa, çapraz tablo, p değeri(istatistiksel anlamlılık), F istatistiği gibi işlemlerle analiz edilerek tablo ve grafik hâline getirilmiştir. Araştırma tarama modeli yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Giriş bölümünde problem, çalışmanın amacı, önemi, sınırlılıkları ve varsayımlarına yer verilmiştir. Araştırmanın kuramsal açıklamalarında tutum, tutumun özellikleri, tutum çeşitleri, likert tipi tutum ölçeği, çapraz tablo analizine yer verilmiştir. Yöntem bölümünde çalışmada kullanılan araştırma modeline, veri toplama tekniklerine ve verilerin çözümlenmesine yer verilmiştir. Bulgular ve yorumlar bölümünde elde edilen veriler çözümlenerek yorumlanmıştır. Sonuç ve öneriler bölümünde verilerin sonuçlarına, çeşitli önerilere; 11.sınıf öğrencilerinin Tanzimat edebiyatı konusuna genellikle olumsuz tutum gösterdiği, bu olumsuz tutumun nedenleri ve değiştirilmesi için yapılması gerekenlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Yıldızkent Nafizbey Vocational and Tecnical Anatolian High School, Türk Telekom Nurettin Topçu Social Sciences High School and Ziya Gökalp High School in district of Palandöken, Province of Erzurum, interest level of 11th grade students towards to factors affectting these attitudes and changing attitudes according to school type are tried to determine in this study called“Evaluation of Attitudes of 11th Grade Students Towards to Tanzimat Era in Turkish Literature. ”Study was carried out among 477 students in four school dependent on district of Palandöken at the end of the first term of 2014-2015 education year. Demographic questionnare and attitude scale were used in the study. The statistical analysis were analyzed by being used SPSS program. Obtained datas were illustrated in table and graphic by being analyzed with the process such as t-test, aritmetic mean, standart deviation(s), frequency(f), percentage(%), cronbach's alpha, crosstab, p valve(statistical significance), F statistics. The study was carried out with research scanning pattern method. In prologue, the aim of the study, importance, limitedness and hypothesis of the study have been explained. In instutive explanation of the study, the various investigations about the subject such as attitude, feautures of the attitude, attitude varieties likert attitude scale, crosstab analysis. In process section, research model used in the study data collection techniques and data analysis have been explained. In findings and comments section, the obtained datas have been interpreted by analyzing. In the conclusion and suggestions; 11th grade students having regative attitudes towards to especially the subject of Tanzimat Era, reasons of negative attitude and what should be done to be changed have been explained.