Kars yöresinde kayıt altına alınmamış mahalli oyunların ezgilerinin derlenmesi ve bunların müzik eğitiminde kullanılabilirliği
Kars province recorded availability of their music compilation that you do not find the scene not melodies for education
  1. Tez No: 433826
  2. Yazar: DOĞUKAN ARABUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Kars, Türk Halk Müziği, Mahalli Oyunlar, Müzik Eğitimi, Kars, Turkish Folk Music, Local Games, Music Education
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Kars, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan, Rusya, Azerbaycan, Nahcivan'a yakın olması ve İpek Yolu geçiş güzergâhı üzerinde kurulmuş bir vilayet olması sebebi ile önemli illerimizden birisidir. Kars yöresi, kültürel bağlamda yeterince zengin bir yöre olmasına rağmen yapılan araştırmalar neticesinde TRT repertuvarına kayıtlı olmayan 22 mahalli oyun ezgisi ve birçok sözleri olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırmada, Kars Yöresinde Kayıt Altına Alınmamış Mahalli Oyunların Ezgilerinin Derlenmesi ve Bunların Müzik Eğitiminde Kullanılabilirliğinin gelecek nesillere aktarılması, kültür devamlılığını sağlamak için derlenip, kaynak kişi, derleyen, notaya alan, ritim, makam gibi yönlerden müzikal kimliklendirme oluşturmak için amaçlanmaktadır. Araştırmanın evreni kayıt altına alınmamış Kars yöresi mahalli oyunları, örneklemi ise ulaşılabilen 22 mahalli oyun oluşturmaktadır. Bu araştırmada; Nitel araştırma yöntemlerinden betimsel araştırma yöntemi doğrultusunda görüşme yoluyla veriler toplanmış, bu doğrultuda“alan araştırması”yapılmıştır. Araştırma sonucunda, Kars yöresine ait kayıt altına alınmamış mahalli oyunların ezgileri derlenerek, notaya alınmış, makamsal ve ritmik analizleri yapılmış, bu oyunların oynanması esnasında müzisyenin bu eserlere nasıl eşlik edebileceği hakkında kısaca bilgi verilmiş ve müzik eğitiminde kullanılabilirliği konusunda birçok sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Located in the Eastern Anatolian region of Kars, Turkey, Russia, Azerbaijan, Nroute of the Silk Road's proximity to a province on the transition and because it is one of the important provinces. Kars region, although a local cultural context rich enough as a result of the research not registered to the TRT repertoire 22 scene the game tunes (non-verbal). This study found that the region of Kars, Recording is not under the Local Games music collection of melodies and their availability in the training of the future generations to ensure the continuity of the transfer of the culture of the source contact, derlenip compiling, says no response area, the rhythm, such as the authority to create a musical directions to the identification Not under the registration of the research population in the region of Kars if local games that can be accessed via the population of the local game 22. This study; descriptive research Qualitative Research Methods according to the method of the data collected through the conversation in this direction is made of the site survey. As a result of the research, Kars region of the recording is not under the local games tunes compiled, says no response, makamsal and rhythmic analysis, this made during the play of the games musician how this works can be accompanied by briefly about the information provided in the training of music and many of the availability of the result has been reached.