Hz. Muhammed'in hayatı öğretim programının amaçlarının ve içeriğinin alan uzmanı görüşlerine dayalı olarak değerlendirilmesi
Evaluation of the objectives and content of Muhammad's life curriculum depending on the domain experts' views
  1. Tez No: 433835
  2. Yazar: ŞENGÜL AKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH ALTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: The new education system, religious education, domain experts, Muhammad's Life curriculum
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın amacı; Hz. Muhammed'in Hayatı dersi öğretim programının amaçlarının ve içeriğinin alan uzmanı görüşlerine dayalı olarak incelenmesidir. Araştırmaya Atatürk Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültelerinde görev yapan 60 alan uzmanı katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak alan uzmanlarının Hz.Muhammed'in Hayatı öğretim programının genel amaçlarına, kazanımlarına ve içeriğine yönelik katılım düzeylerinin tespit etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizlerinde SPSS 20.0 for Windows programı kullanılmıştır. Araştırmanın giriş bölümünde: Problem ve alt problemler, amaç, önem ve araştırma konusunun merkezi kavramları kavramsal bir alt yapı çerçevesinde kısaca tanıtılmıştır.İkinci bölümde: Hz. Muhammed'in Hayatı öğretim programı, bu programın uygulanmasında temel alınan ilkeler, programın genel ve özel amaçları ve bu dersin içeriği tanıtılmıştır.Üçüncü bölümde: Araştırmada izlenen model, evren ve örneklem, veri toplama araçları, uygulama ve verilerin çözümlenmesi ile ilgili işlemler hakkında bilgi verilmiştir.Dördüncü bölümde: Araştırma verilerinden elde edilen bulgular açıklanmış ve yorumlanmıştır.Beşinci bölümde: Araştırmadan elde edilen sonuçlara, teklif ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir. Anahtar Kavramlar: Yeni eğitim sistemi, din eğitimi, alan uzmanı, Hz. Muhammed'in hayatı öğretim programı
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the domain experts' views on the objectives and content of the curriculum which is about Muhammad's Life lesson that takes place in the new education system. 60 domain experts, who work in the Faculty of Theology of Ataturk University, Ankara University, Marmara University and Istanbul University, took part in the study. In the study a questionnaire that was developed by the researcher and a questionnaire form in which several variants took part were used as data collection tools in order to determine domain experts' participation levels to the general objectives, educational attainments and content of the Muhammad's Life curriculum. In the statistical analysis of the datum gathered in the study the program called SPSS 20.0 for Windows was used. In the Introduction Part: Problems and sub-problems, objectives, significance and the central concepts of the research subject were tried to be introduced within the frame of a conceptual infrastructure. In the Second Part: The Muhammad's Life curriculum, the principles selected as baselines in the application of this curriculum, the general and particular objectives of the curriculum and the content of this lesson are introduced.In the Third Part: Information about the model followed in the research, population and sample, data collection tools, application and about the processes of data analysis were given. In the Fourth Part: The findings obtained from the research data were explained and commented.In the Fifth Part: The results obtained from the research, suggestions and proposals that were brought forward were given place.