Ortaöğretim 12. sınıf müzik dersi öğretim programının işlevselliğine ilişkin öğretmen görüşleri (Erzurum ili örneği)
Teachers' views as to functionality of programmes of teaching of twelfth class music lesson i̇n secondary education (Sample of Erzurum)
  1. Tez No: 433836
  2. Yazar: DERYA YAMAN AKKUZU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜLKÜ SEVİM ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim, Müzik Dersi Öğretim Programı, Öğretmen Görüşleri, Kazanım, Müzik Eğitimi, Programın İşlevselliği, Secondary Education, Music Lesson Teaching Programme, Teachers Views, Acquisition, Musical Education, Functionality of Programme
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaöğretim kurumları 12. sınıfta yürütülmekte olan müzik dersi öğretim programının işlevselliğini inceleyerek, programdaki kazanımların etkinliğini belirlemek ve öğretmen görüşleri doğrultusunda yaşanan aksaklıklara dikkat çekip çözüm önerileri getirmektir. Araştırmanın evrenini, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Erzurum il merkezinde MEB'e bağlı ortaöğretim kurumlarında görev yapan müzik öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, Erzurum'a bağlı Yakutiye, Palandöken ve Aziziye merkez ilçelerinde bulunan yirmi iki ortaöğretim kurumunda görev yapan yirmi iki müzik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada bütüncül bir yaklaşımla nicel ve nitel boyutlu betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen Müzik Öğretmeni Görüşme Formu ve Ortaöğretim 12. sınıf Müzik Dersi Kazanım formu ile toplanmıştır. Nicel verilerin istatistiksel çözümlemelerinde SPSS 21 paket programı, nitel verilerin çözümlenmesinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sayısal bulgular sonucunda; müzik öğretmenlerinin, ortaöğretim 12. sınıf öğretim programı kazanımlarının kısmen işlevsel olduğunu düşündükleri görülmüştür. Öğretmen görüşmeleri sonucunda ise; programdaki kazanımların yetersiz olduğu, öğrenci seviyesine göre ağır olduğu, ders saatinin az olduğu, programdaki materyallerin kısmen uygulanabilir olduğu sonuçlarına varılmıştır. Öğretmenlerin çoğunun müzik sınıfı ve donanım konusunda sıkıntı yaşadığı, öğrenci ders kitabı ve öğretmen kılavuz kitabı olmadan dersin verimli olmadığı ortaya çıkmıştır. Programdaki kazanımların çoğunda öğrencilerin başarısız olduğu ve öğrencinin ilgisini çekme, müzik becerisini geliştirme konusunda programın eksik olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar çerçevesinde ortaöğretim 12. sınıf müzik öğretim programının işlevselliğinin artırılmasına yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the functionality of music lesson's teaching programme carried out in twelfth classes of secondary schools, and to determine the effectiveness of acquisitions, in programme, and to bring solution proposals by drawing attention to inconveniences in direction of teachers' views. The study group is made up of music teachers working in educational organizations belonging to National Education Ministery in the city centre of Erzurum in 2015-2016 school year. The sample of the study is made up of 22 teachers serving in central districts of Yakutiye, Aziziye and Palandöken belonging to the city of Erzurum. In the study, a quantitative and qualitative descriptive reseach method was used in an integrative approach. The data were collected by means of Music Teacher Interview Form developed by the researcher, and Secondary Education Twelfth Class Acquisition Form. In statistically solutions of quantitative data, SPSS 21 packet programme was used, and Content analysis method was used in Qualitative data. In the results of numeric findings obtained, ıt is seen that music teachers thought that the acquisitions of twelfth class teaching programmes became functional partly. In the result of teachers interviews, it seen that the acquisitions in the programmes became in sufficient, and was very heavy according to the student's level, and that hours of lessons were in sufficient, and the materials in the programme became practicable partly. It was revealed that most of the teachers experienced hardships about music classroom and its equipment, and that the lessons became inefficacious without having teacher's lessons book or teacher quidebook. In most of the acquisitions in the programme, it is also observed that the students became unsuccessful, and that the programme was short of relating to improving of musical skill and attract student's attention. In the frame of these conclusions, recommendations orienting to the increasing of the functionality of secondary education twelfth class teaching programmes have been brought.