Temel eğitimden ortaöğretime geçiş sistemine ilişkin fen bilimleri öğretmenlerinin ve öğrencilerin görüşleri
Views of science teachers and students concerning the system for the transition from elementary to secondary education
- Tez No: 433844
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: TEOG, Fen Bilimleri Öğretmen Görüşleri, Öğrenci Görüşleri, TEOG, Science Teachers, Teacher Views, Student Views
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sisteminin uygulayıcıları olan Fen Bilimleri öğretmenleri ve TEOG sınavına giren öğrencilerin TEOG sınav sistemi hakkında görüşlerini ortaya koymaktır. Çalışma var olan durumu gözlemlediği için model olarak tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma, Erzurum il merkezinde uygun örnekleme yöntemiyle seçilmiş 77 Fen Bilimleri öğretmeni ve TEOG sınavına giren 196 öğrenciyle yürütülmüştür. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ''TEOG Sistemi Hakkında Öğretmen Görüşleri Ölçeği'' ve ''TEOG Sistemi Hakkında Öğrenci Görüşleri Ölçeği'' kullanılmıştır. Çalışmada Fen Bilimleri ölçeğinin 5 alt faktörü; TEOG sisteminin yeni uygulamalarının değerlendirilmesi, TEOG sisteminin uygulanış şeklinin Faydaları, TEOG sisteminin eğitim öğretim sürecine katkıları, TEOG sisteminin yerleştirme ve değerlendirme işlemlerinin yenilikleri, TEOG sisteminde MEB kaynaklarının yeterliliği olarak belirlenmiştir. Öğrenci ölçeğinin 4 alt faktörü ise TEOG sisteminin eğitim öğretim sürecine katkısı, TEOG sisteminin uygulanış şeklinin değerlendirilmesi, TEOG sınav sorularının değerlendirilmesi, TEOG sınavının öğrencilerdeki sınav kaygısı ve heyecanına etkisi olarak belirlenmiştir. Verilerin analizinde Betimsel analiz, Parametrik testler olan Tek Yönlü Varyans analizi (ANOVA), Bağımsız t testi ve Nonparametrik Testler olan Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis Testi kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre Fen Bilimleri öğretmenleri TEOG sisteminin yeni uygulamalarına, sınav sisteminin uygulanışına, eğitim öğretim sürecine katkısına, TEOG sisteminin yerleştirme ve değerlendirme işlemlerine ve Milli Eğitim Bakanlığı kaynaklarının yeterliliğine ilişkin görüşleri genel anlamda olumlu bulunmuştur. TEOG sınavına giren öğrencilerin TEOG sisteminin öğrenciler üzerindeki sınav kaygı ve heyecanını azalttığı, öğrencilerin çalışmalarını artırdığını belirtmişlerdir. Ayrıca TEOG sınavının eğitim öğretim sürecine katkısı olduğunu ve sınav sisteminin uygulanışını genel anlamda olumlu buldukları sonucu ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak TEOG sınav sistemi bazı uygulamalar haricinde Fen Bilimleri öğretmenleri ve sınava giren öğrenciler tarafından desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to elicit the views of science teachers and students' views concerning the Transition from Elementary to Secondary Education (TEOG) in Turkey. Since the research involved examining an existing situation, a screening model was used. The study was conducted with 77 science teachers implementing the system and 196 students who had taken the TEOG test in the central districts of Erzurum province. The participants were selected using an appropriate sampling method. The data was collected using the“Scale of Teachers' Views Concerning the TEOG System”and the“Scale of Students' Views about the TEOG System”. In this study, the following five sub-factors were identified for the teachers' scale; evaluation of the new applications of the TEOG system, benefits of these application methods of the TEOG system, contribution of the TEOG system to education, the novel aspects of the TEOG system regarding student placement and assessment, and the adequacy of the Ministry of National Education (MoNE) resources in implementing the TEOG system. The student scale contained four sub-scales; the contribution of the TEOG system to education, the assessment of the application methods of the TEOG system, an evaluation of the test questions, and the effect of the TEOG test on the test anxiety of students. In the analysis of the data, in addition to descriptive analyses, the parametric one-way analysis of variance and Independent T-test, and the non-parametric Mann Whitney U Testand Kruskal Wallis Test were used. The results of the study showed that science teachers mostly held positive views on the new applications of the TEOG system, the application of the TEOG test, TEOG's contribution to education, procedures for student placement and assessment in the TEOG system, and the adequacy of the MoNE sources for this system. The students who had taken the TEOG test stated that this system reduced their test anxiety and increased their motivation to study. The students also reported that the TEOG test contributed to their education and most of them had positive views on the application of the test. In conclusion, the results from the study showed that overall the science teachers implementing the system and the students who had taken the TEOG test supported this system, with the exception of certain applications within this system.