Iğdır yöresinde yetiştirilen yerel üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerinin belirlenmesi
A study on determination of ampelographic characters of native grape varieties grown Igdir province
  1. Tez No: 434102
  2. Yazar: MEHRİBAN İLİM SERHAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADİYE PERAL EYDURAN, PROF. DR. RAFET ASLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ampelografi, Yerel üzüm çeşitleri, IBPGR, Iğdır, Ampelography, Native grape varieties, IBPGR, Iğdır
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma 2013 -2014 yıllarında Iğdır yöresinde yetiştiriciliği yapılan Askeri, Beyaz Kişmişi, Erkek Miskali, El-Hakkı, Haçabaş, İnek emceği, Kerim Gandı, Kırmızı Kişmişi, Kuzu Kuyruğu, Miskali, Yezandayi yerel üzüm çeşitlerinin uluslararası normlar çerçevesinde ampelografik özelliklerini belirlemek için gerçekleştirilmiştir. Araştırma, üretici bağlarında yetiştirilen üzüm çeşitleri üzerinde yürütülmüştür. Bu çalışmada denmeye alınan üzüm çeşitlerinin ampelografik özellikleri, verim ve kaliteye ilişkin özellikleri incelenmiş ve fenolojik dönemleri gözlemlenmiştir. Araştırma sonunda, Iğdır yöresinde yetiştirilen 11 üzüm çeşidinin Vitis Vinifera türüne ait oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted within the frame of international norms to determine ampelograpic characters of Askeri, Beyaz Kişmişi, Erkek Miskali, El-Hakkı, Haçabaş, İnek emceği, Kerim Gandı, Kırmızı Kişmişi, Kuzu Kuyruğu, Miskali and Yezandayi grape cultivars grown in Igdir province between the years 2013 and 2014. The study was carried out on grape cultivars in the vineyards of producers. Ampelografic, yield and quality characteristics of the grape cultivars evaluated in the study were investigated and phenologic periods of the cultivars were also monitored. The grape cultivars identified with the study contributed to scientific literature related to the present germplasm. At the end of the study, it was determined that Vitis vinifera L. was belonged to eleven grape cultivars under the study.