Ekolojik konut planlamasının mimari açıdan incelenmesi
A research about the ecologic house construction plans from an architectural point of view
  1. Tez No: 434255
  2. Yazar: YAVUZ DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JÜLİDE EDİRNE ERDİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoloji, ekolojik tasarım, yenilenebilir enerji kaynakları, Ecology, ecologic design, renewable energy sources
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
İnsanlığın tarihsel süreç içerisindeki gelişimine bakıldığında, insanoğlu çeşitli ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda dünya kaynaklarını kullanmaktadır. Endüstri devrimi ile başlayıp günümüze gelen süreç içerisinde yaşanan teknolojik gelişmeler ve insanoğlunun ihtiyaçları için yapılan tüketim günden güne hızla artmaktadır. Tüketimin dünyanın kendi enerji kaynaklarını yenileme hızından çok daha fazla oluşu, doğal hayatın zarar görmesine ve sınırlı kaynakların hızla tüketilmesine sebep olmaktadır. Sınırlı kaynakların hızla tüketilmesi ve doğal çevreye olumsuz etkileri nedeniyle insanoğlu yeni enerji kaynaklarına ve çevreye duyarlı tasarım sistemleri geliştirmeye yönelmişlerdir. Tüketilen kaynakların büyük bir kısmının barınma ihtiyacını karşılayan konut yapıları inşa etmek ve çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullanıldığından günümüzde yapıların ekolojik tasarım ile oluşturulması için çalışmalar yapılmaktadır. Ekolojik tasarım yöntem ve sistemleriyle tasarlanan yapılar enerjiyi verimli ve düşük maliyet ile kullanan, yapı içerisindeki su verimliliğini arttıran, konfor sistemlerini doğal yollardan ve yenilenebilir enerji kaynaklarını sağlayan teknolojik sistemlerden karşılayan çevreye duyarlı yapılardır. Tez çalışması, ekoloji ve çevre kavramlarının tanımları, ekoloji ve tasarım arasındaki ilişki, ekolojik konut tasarımı için kullanılan teknoloji ve sistemler, suyun verimliliğini arttıran tasarım yöntemleri, yapıda kullanılacak malzemeler hakkında açıklamalar, yeşil ve sürdürülebilir yapı değerlendirme sistemleri hakkında bilgiler içermektedir. Çalışma içerisinde bulunan bilgiler Dünya'da ve Türkiye'den çeşitli örnekler ile desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Looking at the historical development of humanity, we can see that humans are using natural resources depending on their own needs and wishes. The technological developments (starting with the Industrial Revolution up to present day) and the consumption for the needs of mankind are both increasing more day by day. The consumption of natural resources outweighs the recycling of these same natural resources. As a result, natural life is deteriorating and the limited natural resources are being exhausted. Thus, humans are now trying to discover new resources and create more environment-friendly design systems. Due to the demand for shelter and other basic human needs, less money is left in the budget for the conservation of crucial resources. However, there are many ideas environmentalists have pertaining to ecological design and ways of construction. The constructions designed when using the ecologic methods and systems have these benefits: they use the least energy, have a lower cost, increase water efficiency in a building, form comfort systems naturally and through recycling, and are environment-friendly constructions. The thesis includes information about the definitions of ecology and environment, the relationship between ecology and design, the systems and technology used for an ecological house design, design methods to increase water efficiency, outlines regarding the construction materials and going green, and evaluations on the construction of sustainable systems. In the thesis, there are examples from Turkey, and around the world, to support the main ideas of this work.