Mide kanserinde MMP-21 C572T (rs10901425) polimorfizminin incelenmesi
The 572 C/T polymorphism analysis of MMP-21 promotor regions in gastric cancer
- Tez No: 434254
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA BURCU IRMAK YAZICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, Ekstrasellüler matris, Matris metalloproteinazlar, MMP-21, Polimorfizm, Gastric Cancer, MMP-21, Extracellular matrix, Matrix metalloproteinases, Polymorphism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Dünyada kansere bağlı ölümlerde 2. Sırada yer alan mide kanseri, Çin, Japonya, doğu Avrupa ve Latin Amerika gibi ülkelerde görülür. Beslenme, tütün ve alkol tüketimi, bakteriyal ve viral enfeksiyonlar (Helicobakter pylori, Mycoplazma, Epstein-barr), kan grubu ve genetik modifikasyonlar mide kanserine neden olan faktörler arasında sayılabilir. Matris metalloproteinazlar, ekstraselüler matris proteinlerinin bozulmasına neden olan ve tümör gelişiminde anahtar rol oynayan proteinazlardır. Ekstraselüler matrisdeki yıkılma tümör ilerlemesi sırasında doku invazyonuna katkıda bulunmaktadır. MMP-21 572C/T polimorfizmi meme kanseri, hepataselüler karsinoma, mide kanseri, pankreatik kanser, over kanser, mesane kanseri, prostat kanseri gibi çeşitli kanser türlerinde tümör invazyonu ile ilişkilidir. Bu tez çalışmasındaki amaç, MMP-21 geni 572C/T polimorfizminin mide kanseri ile arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmaktadır. Bu amaçla mide kanseri hastalarından ve sağlam kişilerden alınmış mide doku örneklerinde PCR-RFLP metodu çalışılarak MMP-21 572C/T polimorfizminin mide kanserindeki rolü aydınlatılmaya çalışılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda MMP-21 C572T polimorfizmi ile mide kanserine yatkınlık ve belirli karakteristik özellikler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
Gastric cancer, which is the second lethal type of cancer in the world, is seen more in China, Japan, eastern Europe and Latin America. Smoking, sex, alcholi, diet, helicobacter pylori infection, etc. are among the environmental factors and blood type is among the genetic factor, which affecting gastric cancer. Matrix metalloproteinases are proteinases that participate in ECM degradation and which plays a key role in tumor development. During tumor progression contributes tissue invasion in the degradation of ECM. MMP-21 572 C/T polymorphism breast cancer, hepatocellular carcinoma, gastric cancer, pancreatic cancer, ovarian cancer, bladder cancer are associated with tumor invasion . The aim of this thesis is to investigate the relationship between C/T single nucleotid polymorphism observed in MMP-21 gene promoter region 572th position and gastric cancer. In this context MMP -21 572 C/T single nucleotid polymorphisms were determined with the method of polymerase chain reaction and restriction fragment length polymorphismin who has gastric cancer and healthy people. The studies resulted in MMP-21 C572T polymorphisms with susceptibility to gastric cancer and not a statistically significant difference between certain characteristics .