Yüksek yapılarda cephe kaplama sistemleri
Siding systems in high building
- Tez No: 434256
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JÜLİDE ERDİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Cephe, teknoloji, yüksek yapılar, çevre, teknik, Front, technology, high buildings, environment, technical
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Ülkemizde, yakın bir geçmişi olan giydirme cepheler, tasarımcıların ve üreticilerin kişisel çabalarıyla yapılıp bugünkü aşamaya gelmiştir. Ancak bugün bu cephelerde, durumun kişisel çabalarla sürdürülmesi giderek güçleşmiş ve kişiye bağımlı olmaktan kurtarılıp bir düzene bağlanması gereği ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda teknik sadece bir araç değil, aynı zamanda bir ifade biçimidir. Bu nedenle de sürekli olarak yeniden deneyimleme sürecini içerir. Bugün teknoloji geldiği noktada geleneksel üretimi dışlıyor görünse de onun bilgisinden yararlanıyor. İçinde bir el becerisi ve zanaat ruhu barındıran çok sayıda endüstriyel yöntemlerle üretilmiş örnek var. Bugün araçları bilgisayar ve deneysel modelleme yöntemleri olsa da mimarlık ve cephe kaplamada gelinen nokta, bir anlamda zanaat geleneğini sürdürmeye devam etmektedir. Bu çalışma, kullanıcı gereksinmelerini ve bu gereksinmeleri belirleyen çevresel etkenleri, yüksek yapılarda cephe kaplamaları için genel bazda ele almıştır. Ancak günümüze kadar ihmal edilmiş bazı çevresel etkenler, giydirme cephe tasarımında önem kazanmaktadır. Bunlardan biri ve en önemlisi de depremdir. Depreme dayanıklı yapı tasarımı üzerinde çokça durulmasına rağmen, bina üretiminde önemli bir yeri ve maliyeti olan giydirme cepheler, pek dikkate alınmamıştır. Yapılan belirleme ve tespitler sonucunda, bu konuda detaylı çalışmalar yapılabilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Curtain walls in our country, which have a fairly new history, have come to the present stage by personal efforts made by designers and manufacturers. Today, however, it has become increasingly difficult to sustain those personal efforts and the studies in this area need to be made independent of individuals and they need to be put in order. Today technology may seem to be dismissing traditional production, but it benefits from its knowledge. There are numerous examples produced by industrial methods which contain dexterity and craft spirit. Today, though computers and experimental modeling methods are the tools of architcture and cladding, applications continue to maintain a sense of craft traditions. This study discusses user needs and the environmental factors that determine those needs in general terms for cladding in high buildings. Some environmental effects that have been neglected until now are gaining importance in the curtain wall design. One of them, which is also the most important one, is earthquakes. In spite of the attention given on the earthquake resistant design, curtain walls which have significant importance on endurance and costs of buildings have been ignored. As a result of determination made and identified, detailed studies should be carried out in this area.