Evaluation of IFRS 15 revenue from contracts with customers
UFRS 15 müşteri sözleşmelerinden doğan hasılat standardı
  1. Tez No: 609988
  2. Yazar: CAFER AKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONAT BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir, IFRS 15, Müşteri Sözleşmesi, Hasılat Standartı, Revenue, IFRS 15, Contract, Standard
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmanın amacı UFRS 15 müşteri sözleşmelerinden doğan hasılat standardının dönem gelir tablosuna etkisini incelemek ve örnekler aracılığıyla uygulanmasını açıklamaya çalışmaktır. Çalışmanın başlangıcında hasılat, hasılat açıklaması yaklaşımları ve hasılatlarin kaydedilmesiyle ilgili temel bilgileri sunuyoruz. Bu bölümün amacı, gelir elde etme tekniklerini ve pratik olmayan gelir elde etmenin tanınmasını açıklamaktır. Çalışmanın ikinci bölümünde, IFRS 15 Müşteri Sözleşmeleri Gelir Standardı ile ilgili bilgiler verilmiştir. Ayrıca, bu bölümdeki yeni standarttaki hükümler hakkında gerekli açıklamaları da sağlanmıştır. Üçüncü bölümde, IFRS 15 Müşteri Sözleşmeleri Gelir Standardı uygulamalarını daha iyi tanımlamak için Vergi Muhasebe Yasası (Türk Gaap) temelinde gelir kabulüne ilişkin açıklayıcı örnekler verilmiştir. Üçüncü bölümde, bu standardın uygulanma teknikleriyle ilgili bazı bilgiler, gelirlerin Türk Oyunlarına göre tanınmasını karşılaştırmak suretiyle sektörlerle ilgili olarak veriliyor. Burada, başka bir hasılat tanımlama modeli ile, yeni hasılat standardı farklı bir yol kullanılarak sunulmuştur. Bu standardı kullanan şirketlerin bu standardı kullanmadan önce bilgisi varsa, standard'ın kolayca uygulanabileceğinden emin olduğu tespitine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explain the concept of revenue, the establishing of the IFRS 15 Customer Contracts Revenue Standard, the results of the techniques employed to evaluate the companies' revenue based on IFRS 15 on the period net profit and to describe the IFRS 15 in term of revenue with real life cases. At the beginning of the study we provide the descriptions about revenue, the revenue description approaches, and the fundamentals about recording of revenue. The purpose of this section is to explain the accounting techniques for revenue and the recognition of revenue non-practical design. In the second section of the study, we will provide information regarding to the IFRS 15 Customer Contracts Revenue Standard. We will also provide some necessary explanation about the provisions in the new standard in this section. In the third section, we will provide explanatory examples with the revenue recognition based on Tax Procedure Law (Turkish Gaap) to better define the IFRS 15 Customer Contracts Revenue Standard applications. Third section gives some information for the applying techniques of this standard to business life with respect to the sectors by comparing the recognition of revenue according to the Turkish Gaap. Hereby, with another revenue recognition model, the new revenue standard has introduced a different way. If companies that use this standard has knowledge before his use, it is sure that Standard may apply easily.