Atatürk Dönemi eğitim dergilerindeki sosyal bilimlerle ilgili konuların incelenmesi (1923-1938)
An analysis of social science subjects in Atatürk Era education periodicals printed (1923-1938)
  1. Tez No: 434379
  2. Yazar: GÖNÜL TÜRKAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÇİFTCİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk İnkılap Tarihi, Education and Training, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Eğitim Tarihi, Atatürk Dönemi, Sosyal Bilimler, Süreli Yayınlar, Eğitim Dergileri, The History of Turkish Education, Ataturk Era, Social Sciences, Periodicals, Education Periodicals
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 375
Özet
Atatürk Dönemi Eğitim Dergilerindeki Sosyal Bilimler Konularının İncelenmesi (1923 - 1938) Atatürk Dönemi hem siyasi değişimler, hem de kültürel değişimler açısından pek çok araştırmaya konu edilmiştir. Bu çalışmada, Cumhuriyet tarihinin eğitim ve kültür alanında köklü yeniliklerin ve reformların yapıldığı bir dönemi olan Atatürk Dönemi'nde yayınlanan eğitim dergilerinin incelenmesi ve bu dergilerde yer alan Sosyal Bilimler konularının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Dönemin özelliklerinin eğitim dergilerine yansımaları ve Sosyal Bilimler konularının ele alınış şekilleri ortaya konulmuştur. Çalışmada, Atatürk Dönemi eğitim dergilerinde yer alan Sosyal Bilimlerle ilgili makaleler incelenmiştir. Tarama yöntemiyle yapmış olduğumuz çalışmada, veriler doküman incelemesi yöntemiyle elde edilmiştir. İncelenen 18 eğitim dergisinden elde edilen veriler nitel veri analizi programları yardımıyla konularına göre sınıflanmıştır. Sosyal Bilimleri oluşturan Tarih, Coğrafya, Psikoloji, Sosyoloji, Felsefe, Ekonomi, Siyaset Bilimi, Hukuk, Eğitim, Sanat Tarihi ve Sanat Eğitimiyle ilgili makaleler kendi içlerinde alt başlıklara ayrılmıştır. Bulgular kısmında ilk olarak çalışmada kullanılan dergilerin Sosyal Bilimlerle ilgili makale dağılımları verilmiştir. Ardından her bir bilim dalıyla ilgili makaleler tablolar halinde gösterilmiş ve makalelerin isimleri, yayınlandıkları dergiler, yayın yılları ve içerikleriyle ilgili bilgiler verilmiştir. Sonuç olarak incelenen 18 eğitim dergisinde yer alan 4223 makaleden 773'ünün Sosyal Bilimlerle ilgili olduğu görülmüştür. Bu makalelerde dikkat çeken en önemli nokta Sosyal Bilimler konularının eğitimine verilen önemdir. İlaveten Sosyal Bilimlere yardımcı bilim dallarının da öneminin vurgulandığı anlaşılmaktadır. İncelenen makalelerin ele alınan konuların çoğu günümüzde de güncelliğini koruduğu yapılan araştırmalarla kıyaslanarak ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
An analysis of Social Science Subjects in Atatürk Era Education Periodicals Printed (1923-1938) This study aims to investigate Social Sciences subjects in the Education Periodicals Printed in Ataturk Era that fundamental changes and reforms in the area of education and culture have been done in the history of the republic. The articles about Social Sciences in Ataturk Era Education Periodicals Printed are examined with survey method and the data obtained by document analysis method. The data gathered from 18 Education Periodicals Printed that investigated in the study is categorised up to topics by using qualitative data analysis programs. The articles about the components of Social Sciences that History, Geography, Psychology, Sociology, Philosophy, Economy, Political Science, Law, Education, History of Art and Art Education are subtitled within their own contexts. In the findings part, distribution of articles about Social Sciences in investigated Periodicals Printed is given. Then, the articles from each discipline are demonstrated on the charts and the information regarding to the name, publish pleace, publish year and the content of the articles is given. In the conclusion part, the findings are evaluated in accodance with sub problems of the study and the inferences for each discipline are placed. Results of the review of 773 articles from 4223 located in 18 educational magazines were found to be related to Social Sciences. The remarkable point in this article is the importance given to education of Social Science subjects. In discussion part, consequences are interpreted and some comparisons are addressed. As a final, suggestions to who are interested in the history of Turkish Education are offered.