Etiyopya'nın Somali bölgesindeki kadın girişimciliğin zorlukları ve fırsatları
Challenges and opportunities of women entrepreneurs in Somali region of Ethiopia
- Tez No: 434515
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kadın Girişimcilik, Somali Bölgesi, Motıvasıyonlari, Sorunları, Fırsatları
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Yapı Sosyal Değişme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bugün girişimcilik bir ülkenin ekonomik gelişimi için büyümenin ve sosyal gelişmenin önemli bir anahtarı olarakgörülmektedir. Kadın girişimcilerinartması 1980'lerden sonra gerçekleşmiştir. Ancak kadın girişimciler mali, insan kaynaklı, ağ, kültürel ve hükümet düzenlemelerini de içeren çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadırlar.Buna rağmen bu günlerde kadınlar birçok nedenden dolayı girişimci olmaya yönelmektedirler. Bu nedenler zorunlulukları ve fırsatları içermektedir. Bu araştırma Etiyopya'nın Somali Bölgesi'nde araştırma için amaçlı olarak seçilmiş 180 kadın girişimcinin zorlukları, motivasyonları ve fırsatlarını incelemektedir. Araştırmada 160 kadın girişimciye yüz yüze anket tekniği uygulanmış vealanında uzman 20 kişi ile de yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucu kadın girişimcilerin bölgedeki mikrofinans borç başvuruları için eğitime ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. Kadın girişimciler işletmelerini kendi kişisel birikimleri, aile ve arkadaşlardan aldıkları borçlar ile açmaktadır. Bu durum işletmelerinin devamlılığı için bir kısıtlamadır. Bu araştırma kültürel zorlukların kadın girişimciler için bir problem oluşturmadığı ancak ağ zorlukları ve hükümet düzenlemelerininkadınlar için sorun olduğu tespit edilmiştir. Araştırma aynı zamanda kadın girişimcilerin gelir yaratma ve bağımsız olma arzusu tarafından motive olduğunu göstermektedir. Araştırma bölgedeki kadın girişimcilere mikrofinans borç başvuruları ile ilgili daha fazla eğitim verilerek talep yaratımı sağlanmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
Today entrepreneurship is perceived as the key driver of economic growth and social development as well as potentially significant factor for the whole economic development of a country. It was only after 1980's that great influx in to women entrepreneurship was witnessed. However, challenges faced by women entrepreneurs involves among, others, financial, human capital, network, cultural/normative challenges and government regulations. Nevertheless, nowadays women are more and more starting businesses and acting entrepreneurial for many reasons. These could be either of push (necessity) factors and/or pull (opportunity) factors. The paper examines challenges motivations and opportunities of 180 women entrepreneurs in Somali Region of Ethiopia who were purposively selected for the study. Administered face-to-face survey and semi-structured interview was conducted with 160 women entrepreneurs and 20 key informants respectively. The result of the paper shows that women entrepreneurs need demand creation in the area of microfinance loan applications. Women entrepreneurs start their businesses with their own personal savings and loans from family and friends, which is constraint to continuation of their businesses. Cultural challenges were not found to be barrier to women entrepreneurs in this paper, but the network challenges and government regulations were found to be challenges to women entrepreneurs. The paper also found that women entrepreneurs are motivated by the desire to generate income and become independent. The paper recommends demand creation regarding microfinance loan applications and further trainings to be given to women entrepreneurs in the region. KeyWords:Entreneurship, WomenEntrepreneurship, Somali Region, Motivations, Challenges, Opportunities.