Regional economic integration in the Horn of Africa
Afrika Boynuzu bölgesel ekonomik entegrasyon
- Tez No: 506659
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR DEVELİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel Ekonomik Entegrasyon (REI), kompozit indeks, Boyutlar ve Göstergeler, Afrika Boynuzu (HoA), Bölgesel Ekonomik Topluluklar (REC)
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Son 30 yılda Afrika Boynuzu bölgesi çok büyük bir ekonomik dönüşüme uğramıştır. Söz konusu ilerleme kısmen devam eden bölgesel ekonomik entegrasyon süreci nedeniyle mümkün olmuştur. Ancak, bu ilerlemelere rağmen, bölgesel ekonomik entegrasyon süreçlerinin boyutları politika yapıcılar ve akademisyenler tarafından kapsamlı bir şekilde değerlendirilmemektedir. Bu çalışmada Afrika Boynuzu bölgesindeki ekonomik entegrasyon düzeyinin değerlendirilmesi kompozit indeks modeli kullanılarak yapılmıştır. İndeks 0'dan 1'e kadar değerler üretmektedir, burada 0 yetersiz performansı gösterirken 1 en iyi performansı temsil etmektedir. Ana modelde 6 boyut ve 20 gösterge kullanılmıştır. Bu boyutlar arasında ticaret, altyapı, üretim entegrasyonu, emeğin serbest dolaşımı, makroekonomik yakınsama ve kurumsal entegrasyon yer almaktadır. Veriler sektörel ve ülke seviyesindeki entegrasyon düzeylerini tahmin etmek için analiz edilmiştir. Kenya, ortalama 0,884 indeksdeğeriyle bölgeye en fazla entegre olan ülke konumundadır. Kenya'yı 0,748 indeksle Uganda ve 0,514 ile Cibuti takip etmektedir. Etiyopya (0,491), Sudan (0,399) ve Eritre (0,335) ise 4, 5 ve 6'ncı sıradaki entegre ülkeler olarak bulunmuştur. Veri analizi, Somali'nin bölgesel entegrasyon çabalarında ortalama 0,212 indeksle en düşük performans gösteren ülke olduğunu göstermektedir. Genel bölgesel ekonomik entegrasyon ise 0,512 olarak bulunmuştur. Veri analizlerinin sonuçları, kurumsal entegrasyonun ortalama 0,609 indeks değeri ile en bütünleşik sektör olduğunu göstermiştir. İkinci ve üçüncü en iyi performans gösteren boyutlar ortalama 0,571 ve 0,531 indeks değerleri ile makroekonomik yakınsama ve ticaret olarak bulunmuştur. Üretim entegrasyonu (ortalama indeks 0,476), altyapı (ortalama indeks 0,463) ve işgücünün serbest dolaşımı (ortalama indeks 0,420), 4., 5. ve 6. derecede entegre sektörler olarak bulunmuştur. Afrika Boynuzu bölgesindeki ekonomik entegrasyonun değerlendirilmesi, bölgenin Bölgesel Ekonomik Toplulukları (REC'ler) ile bireysel üye ülkelerin farklı anlaşmalarında ve protokollerinde ifade edilen amaçların çok gerisinde kaldığını göstermektedir. Bölgesel ekonomik entegrasyon sürecini daha başarılı ve sürdürülebilir kılmak için yapılan politika tavsiyeleri arasında; entegrasyon sürecinin potansiyel kaybedenleri için tazminat mekanizmasının geliştirilmesi, bölgedeki serbest ticaret alanının tamamlanması, altyapının güçlendirilmesi, bölgesel ekonomik topluluklara yetki verilmesi, politika uyumunun ve yapısal reformun özel sektörü ve diğer devlet dışı aktörleri kapsaması yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In the last 30 years, the Horn of African region has gone through a far reaching economic transformation. This achievement was made possible partly because of the ongoing regional economic integration process. However, despite the achievements, many aspects of the regional economic integration processes are not thoroughly assessed both by the policy makers and the academia. In this doctoral research assessment of the level of economic integration in the Horn of Africa region is made using the composite index model. The index creates values from 0 to 1, where 0 implies poor performance while 1 represents best performance. The model used 6 dimensions and 20 indicators. The dimensions include trade, infrastructure, production integration, free movement of labor, macroeconomic convergence, and institutional integration. Data was analyzed to estimate the level of integration at the sectoral and country level. Country wise Kenya came to be the most integrated country in the region with 0.884 average index. It is followed by Uganda with 0.748 index and Djibouti having 0.514. Ethiopia (0.491), Sudan (0.399) and Eritrea (0.335) found to be the 4th, 5th and 6th integrated countries. The data analysis also showed that Somalia to be the lowest performing country in the regional integration effort with 0.212 average index. The overall regional economic integration is found to be 0.512. The result of the data analysis showed that institutional integration to be the most integrated sector with 0.609 average index. The second and third best performing dimensions were found to be macroeconomic convergence with 0.571 average index and trade with 0.531 average index. Productive integration (average index 0.476), infrastructure (average index 0.463), and free movement of people (average index 0.420) found to be the 4th, 5th and 6th integrated sectors. The assessment of economic integration in the Horn of Africa region has showed that the region lags far behind the acclaimed objectives that are stated in different treaties and protocols of the regional economic communities (RECs) & individual member countries. Some of the policy recommendations made to make the regional economic integration process more successful and sustainable includes; developing compensation mechanism for potential losers of the integration process, completing the free trade area in the region, strengthen the regional infrastructure base, empowering the Regional economic communities (RECs), involving the private sector and other non-state actors, policy harmonization and structural reform. Key terms Regional Economic Integration (REI), composite index, Dimensions and Indicators, Horn of Africa (HoA), Regional Economic Communities (RECs)