Çocukluk çağında rekürren aftöz stomatit'in klinik ve laboratuvar özelliklerinin değerlendirilmesi
Assesment of clinic and labarotary charactersitics of recurrent aphtous stomatitis in children
  1. Tez No: 434668
  2. Yazar: ASLIHAN ZARARSIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER CEVİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Rekürren Aftöz Stomatit, çocuk hastalar, aftöz ülserler, Recurrent Aphtous Stomatitis, pediatric patients, aphtous ulcers
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET ÇOCUKLUK ÇAĞINDA REKÜRREN AFTÖZ STOMATİT'İN KLİNİK VE LABORATUVAR ÖZELLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Aslıhan ZARARSIZ Tıpta Uzmanlık Tezi Sivas-2016 Rekürren aftöz stomatitler (RAS) tekrarlayan, sığ ve eritamatöz hale ile çevrili oldukça ağrılı ülserler ile karakterizedir. Kesin bir etyolojik faktör belirtilmemiş olmakla birlikte lokâl ve sistemik nedenler, genetik, immünolojik ve mikrobiyal faktörlerin etkisi olduğu bilinmektedir. Çalışmamızın amacı hastanemize başvuran çocuklarda rekürren aftöz stomatitin klinik ve laboratuvar olarak değerlendirilmesidir. Çalışmaya 0-18 yaş arası rekürren aftöz stomatiti olan 38 hasta ve 37 kontrol grubu alınmış olup; bilinen romatolojik, immünolojik , onkolojik hastalığı olanlar çalışmaya alınmamıştır. Hastalardan hemogram , İmmunflorasan Mikroskopi(İFA) yöntemi ile Anti Nükleer Antikor(ANA) ve AntidsDNA; serolojik olarak İmmunoglobulin A, G, M ve İgE total; spektrofotometrik olarak çinko; kemiluminesan yöntemi ile B12, Folik asit, Tiroid Stimulan Hormon, Free T3, Free T4 düzeyleri bakılmıştır. Tüm hasta grubundaki bireylere dermatoloji kliniğinde paterji testi uygulanmakla birlikte, altı adet parametreden oluşan Ülser Seviye Skorlaması yapıldı. Çalışmaya alınan hastalarda minimum yaş 8 ay, maksimum yaş 17 yıl olup, kontrol grubu yaş değerleri ortalaması 11,56 ± 3,33 yıl, ortalama yaş 9,75 yıl olarak bulunmuştur. Hastalarda ANA %11 pozitif, %3 pozitif/negatif ; Anti dsDNA %1,3 pozitif; paterji %15,8 pozitif; majör aft tipi %13,2, minör aft tipi %73,7 herpetiform aft tipi %13,2 olarak bulundu .Serum B12, çinko ve Folik asit düzeyleri açısından hasta ve kontrol grupları arasında fark vardı. Hasta grubunda B12, çinko ve Folik asit düzeyleri daha yüksek olarak bulundu. Kontrol ve hasta grupları karşılaştırıldığında IgE total açısından fark vardı. Kontrol grubunda IgE daha yüksek bulundu. Sonuç olarak RAS' lı çocuklarda çinko, B12, Folik asit gibi vitamin ve minerallerin eksikliği beslenme açısından daha bilinçli olarak ailelere anlatılmalı, tedavi programlarına eksikliği gidermek için uygun desteğin verilmesi amaçlanmalıdır. Ancak bu kadar geniş bir topluluğu etkileyen RAS etiyolojisinin aydınlatılabilmesi için daha geniş hasta gruplarında daha kapsamlı prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışma Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi (CÜBAP) olarak kabul edilip desteklendi (17.11.2015 tarihli, 59 nolu CÜBAP Komisyon Kararı. Proje no: T-651).
Özet (Çeviri)
SUMMARY ASSESMENT OF CLINIC AND LABAROTARY CHARACTERSITICS OF RECURRENT APHTOUS STOMATITIS IN CHILDREN Dr. Aslıhan Zararsız Thesis for Specification in Medicine Sivas-2016 Recurrent aphtous stomatitis is characterised with recurrent shallow and very painful ulcer surrounded by erythematous halos. Given that its ethiologic factors are unknown yet it is known that local and systemic causes local genetic immunologic and microbial factors may influence it. The purpose of our study is to clinically and laboratorially investigate recurrent aphtous stomatitis in children who apply to our hospital. We included 38 patients aged 0-18 years and 37 control subjects to our study while we excluded subjects who had rheumatologic immunologic or onchologic diseases. We investigated complete blood count, Antinuclear Antibody (ANA) and Anti double strange DNA (AntidsDNA) by immunofluorescent microscopy (İFA), Immuogloubline A , G , M and total IgE serologically; zinc by spectrophotometri; serum B12, Folic acid, tyroid stimulating hormone, free T3, free T4 levels by chemoiuminescence. Along with the pathergy test approved to all the subjects in the patients group in the dermatology clinic a Ulcer Grade Score test with six parametres was conducted. In the patients included to our study the minimum age was 8 mounth the maximum age was 17 years the mean age value was found 11,56±3,33 years and the median age was found 9.75 years. ANA was found positive in 11% of the patients and in 3% it was found positive/negative, Anti dsDNA was found positive in 1.3%, pathergy was found positive in 15,8%, major apht type was found in 13,2%, minor apht type was found in 73,7% and herpetiform apht type was found 13,2%. There was a significant difference in serum B12, zinc and Folic acid levels between the patient and control groups. B12, zinc and Folic acid levels were higher in the patient group. Compared to the control anda patient groups it had differences in terms of the total IgE higher than found in the control group. Conclusionally the deficiency of vitamins and minerals like zinc B12 Folic acid in chilren with recurrent aphtous stomatitis must be explained to families to inform them better about nutrition and the purpose must be to give the appropriate support to eliminate the lack in therapy programs. However further prospective studies with greater patient groups are needed to illuminate the RAS ethiliogy affectin such a great population. This study was approved and supported as a Cumhuriyet University Scientifiv Investigations Project (CÜBAP) (17.11.2015 dated CÜBAP Commitee Decision No. 59. Project number: T-651).