Bir mobilya fabrikası için acil durum yönetim planının hazırlanması
The preperation of an emergency management plan in a furniture factory
- Tez No: 434954
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Health, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Afet, acil durum yönetimi, risk değerlendirmesi, acil durum yönetim planı, doğal afet, acil durumlar, disaster, emergency management, risk assessment, emergency management plan, natural disaster, emergency
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Acil durum yönetimi; acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gereken çalışmaların planlanması ve uygulanması için tüm kaynakların bir arada yönetilmesidir. Bu çalışmanın amacı, bir mobilya fabrikası için kapsamlı olarak tüm acil durum tehlikeleri göz önünde tutularak mevzuata uygun bir acil durum planı hazırlamak ve acil durum yönetimini sağlamaktır. Mobilya fabrikalarında önceden hazırlanması gereken Acil Durum Yönetim Planlarının oluşturulması, ilgili yasa ve yönetmeliklerin ışığında o işyerine özgü özel ve genel tüm vaziyetler göz önüne alınarak önceden hazırlanması gerekir. Böylece; olası bir acil durumda, hazır olan plan uygulanarak tesis için hem çalışanların zarar görmemesi ya da zarar derecesinin en düşük düzeyde kalması sağlanırken diğer taraftan da büyük maddi kayıpların önüne geçilmiş olur. Acil durum Yönetim Planları çalışanlar ve yönetim için uygulaması pratik, kolay anlaşılır ve güncellemelere uygun olması gerekir. Çalışma boyunca ele alınacak olan bir mobilya fabrikası ve tüm verileri değerlendirmeye alınmış, işyerine özgü bir Acil Durum Yönetim Planı hazırlanmıştır. Öncelikle tesisin yeri, konumu, çevresi, fiziki (jeolojik, jeofizik) yapısı ortaya konulduktan sonra kapasitesi, diğer kuruluşlarla ilişkileri incelenmiştir. Fabrikanın tehlikeleri ve riskleri dahil acil durum olasılıkları incelemeye alınmış, yeterli literatür çalışması yapıldıktan sonra, tesiste tespiti yapılacak acil durumlar yanında doğal afetler ( deprem, su baskını vb.) de değerlendirmeye alınmıştır. Acil durumlar bakımından fabrikada yapılmış çalışmalar, planlar, hazırlık ve tedbirlerle birlikte mevcut durum ortaya konulmuştur. Özellikle deprem ve yangın konusunda detaylı bir çalışma yapılmıştır. İşyerinde giren-çıkan malzemeler, kullanılan ve depolardaki malzemeler, boyalar, solventler, cilalar, tinerler, özel yapıştırıcılar makine ve teçhizat yönüyle risk analizleri yapılarak acil durum planındaki ilişkileri ortaya koyulmuştur. Mevsimsel etki ve iş yoğunlukları da dikkate alınıp ilgili mevzuat çerçevesinde en uygun acil durum planı(ları) ve Risk Değerlendirmesi hazırlanıp, acil durum yönetiminin hangi organizasyon ve talimatlarla yapılacağı aşamalar şeklinde açıklanmıştır. Acil durum Yönetim Planının evrak bazında kalmaması, çalışanlara en etkili ve anlaşılır şekilde nasıl aktarılması gerektiği ile koordinasyonun nasıl gerçekleştirileceği üzerinde çalışmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Occupational Health and Safety is to manage all the sources together with the project planned and practiced before, during and after the emergency. This project aims to prepare an emergency plan and assure emergency management for a furniture factory considering all the emergency dangers extensively according to the regulations. Emergency Management Plan that need to be prepared in furniture factories in advance must be prepared according to any case that is special or general for that workplace in consideration of applicable laws and regulations. Thus in case of an emergency by managing the prepared plan workers will stay unharmed or have the lowest degree of harm that possible while great financial loss is prevented. The Emergency Management Plan should be managed practically, understood easily and suitable for updates both for workers and management. An Emergency Management Plan peculiar to a furniture factory that handled during the project is prepared with all the data that evaluated. At first, the place, location, region, physical (geological, geophysical) structure is introduced, secondly the capacity and relationship with other foundations are examined. After examining the possible emergency dangers and risks of the factory and completing the literature research* natural disasters (earthquake, flooding etc.) besides the established emergencies are evaluated. Besides the projects, plans, preparations and precautions that prepared for the factory in case of an emergency, the current situation is also presented. A detailed project is prepared especially for an earthquake and fire. Materials that comes to and goes from workplace, in use and in storeroom such as paints, solvents, varnishes, thinners, special purpose glues are presented with their relationship in emergency plan by analyzing risks by* machine and equipment. The proper emergency plan(s) and Risk Assessment is prepared under the relevant legislations concerning the seasonal affect and workload, and the organization and instructions that emergency management will be performed are explained are explained gradually. There are studies about how to coordinate the Emergency Management Plan performed in terms of practicing, relaying workers effectively and understandable.