Polipropilen ile ambalaj üretimi yapan bir plastik firmasında yangın olgusu ve yangın güvenliği
Fire phenomenon and fire safety in a plastic factory which produces packing with polypropylen
- Tez No: 434955
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Health, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Plastik Enjeksiyon, Yangın Güvenliği, Yangın Riski, Plastik Yangınları, İş Sağlığı ve Güvenliği, Plastic Injection, Fire Safety, Fire Risk, Plastic Fires, Work Health and Safety
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Son dönemde artan sanayileşmeyle birlikte iş güvenliği açısından risk faktörlerinin artış gösterdiği; bu risk faktörleri içinde de yangın riskinin önem kazanarak ilk sıralarda yer aldığı gözlenmektedir. Aynı zamanda, ülkemizde son yıllarda artan nüfus nedeniyle tüketim hacminin önemli ölçüde genişlediği görülmektedir. Birçok alanda kullanılan plastik malzemeler bu artış hacminde önemli yer tutmaktadır. Bu anlamda, plastik üretiminde kullanılan yöntemler içerisinde en çok tercih edilen yöntemlerden biri olan plastik enjeksiyon ile üretim yönteminin ve bu yöntemi kullanan proseslerin yangın riski açısından önemli bir risk faktörü oluşturacağı gerçeğinden hareketle, bu tez çalışmasında, polipropilen ile enjeksiyon makinesinde üretim yapan bir plastik firmasındaki mevcut yangın sistemlerinin değerlendirilmesi yapılarak çıkan sonuçlara göre hedef önlemlerin belirlenmesine ilişkin bilgiler verilmiştir. Araştırma neticesinde, çalışma yapılan tesiste, yangın konusunda birçok önlem alınmış olunmasına rağmen gülük, haftalık, aylık kontrollerinin düzenli yapılmadığı gözlemlenmiştir. Tez çalışması içerisinde örnek kontrol formalarına yer verilmiştir. Risk değerlendirmesi sonucuna göre elektrik konusundaki eksiklikler önem kazanmış olup nasıl giderilmesi gerektiği ile ilgili hedef önlemler belirlenmiştir. Bu araştırma sonucunda elde edilen bilgiler ve öneriler, firmanın İSG kurul toplantısında sunulup tartışılmış olup çıkan eksikliklerin ivedi bir şekilde giderilmesi kararı alınmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde araştırma konusu, araştırma amacı, araştırmanın sınırları açıklanmaktadır. İkinci bölümde konu ile ilgili genel bilgilere yer verilmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümde araştırmanın yöntemine ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise elde edilen bulgular irdelenmiş, analizler yapılmıştır. Son bölümde ise tartışma ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently, it has been observed that occupational safety risk elements show an increase with industrialization and fire risk, one of the most important risk elements, becomes more important factor in risk elements with every passing day. At the same time, it is observed that consumption increase in Turkey because of population growth. Additionally, plastic materials used in many industrial sectors have important consumption capacity. Furthermore, in terms of fire risk, plastic enjection process, the most favourite process, is to be one of the most important risk factor. Therefore, in this thesis, fire systems in a factory which produces plastic materials with polypropylen enjection machine have been analysed and it has been given information about determination of objective precaution acording to the results of this analyses. According to the research, altough it is taken a lot of precautions about fire case in the Works which is studied, it is observed that controls don't regularly made day to day, by the week and monthly. There are sample control forms in the thesis. Also, according to result of risk assesment, electrical decreases becomes important and goal precautions in relation with these decreases are displayed. İnformations and offers which are gained by means of this result have been presented and discussed in İSG commission meeting. Also, it has been taken decision about elimination of decreases quickly. In the first section of this study, its topic, aim and limit has been explained. In the second section, it is given general information about the topic of the study. In the third section, the method of the study has been explained. In the following section, the findings evaluated and analysed. In the last section, discussions and suggestions are presented.