Artvin ve Borçka (KD-Türkiye) çevresindeki geç kretase volkanitlerinin petrolojisi
Petrology of late cretaceous volcanits in Artvin and Borçka region (NE-Turkey)
- Tez No: 435011
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK AYDİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: KD Türkiye, Geç Kretase, Volkanizma, U-Pb zirkon yaşı, Jeokimya, NE Turkey, Late Cretaceous, Volcanism, U-Pb Zircon dating, Geochemistry
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mineraloji Petrografi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET ARTVİN VE BORÇKA (KD-TÜRKİYE) ÇEVRESİNDEKİ GEÇ KRETASE VOLKANİTLERİNİN PETROLOJİSİ Rasim BAŞER Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Faruk AYDİN 2016, 110 Sayfa, 9 Ek Sayfa Bu çalışmada, Artvin ve Borçka çevresinde yer alan (KD Türkiye) Geç Kretase yaşlı volkanitlerin ana ve iz element içerikleri, U-Pb zirkon yaşları ve Sr-Nd-Pb izotop verileri sunulmuş ve bunların gelişim süreçleri ve kökenleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu volkanitler, Geç Mesozoyik-Erken Tersiyer sürecinde denizaltı ortamlarda oluşan Çatak, Kızılkaya, Çağlayan, Tirebolu ve Cankurtaran formasyonları içinde, birbirini takip eden mafik ve felsik ürünler şeklinde gözlenirler. Mafik kayaçlar (bazaltik-andezitik) Pl± Kpir±Fe-Ti oksitten oluşan bir mineral birlikteliğine sahipken, felsik olanlarda (dasitikriyolitik) Kuvars+Pl±Fe-Ti oksit bulunur. Çatak ve Kızılkaya formasyonlarına ait iki adet felsik kayaçtan elde edilen U-Pb zirkon yaşları sırasıyla 86.5±1 ve 83.5±1.2 My aralığındadır. İnceleme konusu mafik ve felsik volkanitler çoğunlukla toleyitikten kalk alkaliye değişen geçişli jeokimyasal karaktere sahiptirler ve tipik yay jeokimyasına işaret ederler. Volkanitler okyanus ortası sırtı bazaltlarına ve kondirite normalize edilmiş değişim diyagramları büyük iyon yarıçaplı ve hafif lantan grubu elementler bakımından zenginleşme, Nb ve Ti bakımından negatif anomaliler gösterirler. Özellikle felsik kayaçlarda Pl-ayrımlaşmasına işaret eden belirgin negatif Eu anomalisi gözlenir. Sr-Nd-Pb izotopik bileşimleri, mafik ve felsik volkanitlerin hem kendi içinde hem de bölgedeki aynı yaşlı ve yitim ilişkili, I tip kalk alkalen granitoyidlerle önemli farklılıklar göstermektedir. Mafik kayaçlar için, tüketilmiş ve sonrasında metazomatizmaya uğramış bir manto, felsik kayaçlar için ise asimilasyon ve fraksiyonel kristallenme sürecine maruz kalmış mantove/ veya alt kabuk-ilişkili mafik-ortaç ergiyikler kaynak olarak düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Master Thesis SUMMARY PETROLOGY OF LATE CRETACEOUS VOLCANITS IN ARTVIN AND BORCKA REGION (NE-TURKEY) Rasim BAŞER Karadeniz Technical University The Graduate School of Natural and Applied Sciences Geological Engineering Graduate Program Supervisor: Prof. Dr. Faruk AYDIN 2016, 110 Pages, 9 Appendix In this study, the major and trace element contents, U-Pb zircon ages and Sr-Nd-Pb isotopic data of Late Cretaceous volcanic rocks which are located in Artvin and Borçka (NE Turkey) have been presented, and also tried to determine development processes and origin of these rocks. These rocks are observed as alternating mafic and felsic extrusives within the Çatak, Kızılkaya, Çağlayan, Tirebolu and Cankurtaran formations which were deposited in submarine enviroments during the Late Mesozoic-Early Tertiary. While mafic rocks (basaltic-andesitic) consist of Pl±Cpx±Fe-Ti oxides, felsic rocks (dacitic-rhyolitic) consist of Q±Pl±Fe-Ti oxides. U-Pb zircon seperates from the Çatak and Kızılkaya samples yielded U-Pb ages of 86.5±1 and 83.5±1.2 Ma respectively. The studied mafic and felsic volcanic rocks have mostly transitional geochemical character from tholeiitic to calcalkaline which is typical of those from arc settings. Normal-mid ocean ridge basalt normalised multi element and chondrite normalised lanthanum group element (LGE) patterns show that all rocks are enriched in large ion lithophile elements and light LGEs, but depleted in Nb and Ti. The felsic samples in particular show distinct negative Eu anomalies pointing to the Pl-fractionation. Sr-Nd-Pb isotopic compositions of the studied mafic and felsic volcanic rocks are different from those of subduction related I-type calcalkaline granitoids with same age in the region. Formerly depleted and then metasomatized mantle which was enriched by fluids and/or sediments is suggested to be the source of the mafic volcanics. However, mantle- and/or lower crust-derived differentiated basalticandesitic melts which experienced considerable fractional crystallization and low degree of crustal assimilation are suggested to be the parent melt of the felsic rocks.