İllüstrasyon ve fotoğraf kullanımının şehirlerin tanıtım ürünleri üzerinden karşılaştırılması (Eskişehir örneğinde üniversite öğrencilerinin görüşlerinin değerlendirilmesi)
Studying the cities' use of illustration and photography on their promotional materials (Examining the opinions of university students on the city of Eskisehir)
  1. Tez No: 435062
  2. Yazar: SEMİH ODUNCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SELMA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, Fotoğraf, Grafik Tasarım, Reklam, Tanıtım, Illustration, Photography, Graphic Design, Advertising, Marketing, Promoting
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
İllüstrasyon ve fotoğraf tanıtım ürünlerinde çoğunlukla kullanılan tasarım teknikleridir. Her iki tasarım tekniğinin amacı insanlarda ilgi uyandırmak ve tanıtılan konu ya da obje hakkında bilgi vermektir. Fotoğraf ve illüstrasyon her ne kadar tanıtım ürünlerinde sıklıkla kullanılan teknikler olsa da insanlar üzerinde bıraktıkları etki birbirinden farklıdır. Reklam ve tanıtım ürünlerinde daha sağlıklı ürünlerin tasarlanması tanıtımın özgün ve dikkat çekici olması ile yakından ilgilidir. Bu yüzden kullanılan teknik hem şehir tanıtımları ve kent markası açısından hem de turistik açıdan ekonomik getirileri göz önünde bulundurulduğunda büyük ölçüde önem oluşturmaktadır. Fotoğraf ve illüstrasyon tekniği kendi alanında usta sanatçılar tarafından tanıtım amaçlı tasarlandığında başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Fakat tanıtım yaparken fotoğraf ya da illüstrasyon tekniğinin insanlara hissettirdikleri ve bu doğrultuda reklamın başarıya ulaşma yüzdesi her iki teknikte değişkenlik gösterebilmektedir. Araştırmada iki alan karşılaştırılmış, birbirleri ile olan ilişkileri, benzerlikleri ve farklılıkları, Sakarya Üniversitesi'nin şehir tanıtımları ile teknik ve estetik açıdan alakalı olduğu varsayılan bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerinin görüşleri alınarak değerlendirilmiştir. Sonuç kısmında ise verilen cevaplar ve açıklamalar doğrultusunda tanıtım ürünlerinde fotoğraf ve illüstrasyon kullanımının insanlar üzerinde bıraktığı etkiler karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Illustration and photography are the design tools often used on promotional marketing products. The purpose of the use of these tools is to generate interest amongst people and to inform about the promoted subject or the product. These are the design tools that are used regularly by the city authorities to advertise through promotional products. The success of the promotional materials depends on the creativity of the design. Therefore, using illustration and photography as creative tools plays an important role in terms of promoting the city and creating city brand to attract tourists and eventually gain financial income. The people's perception for the success of illustration and photography used on promotional materials varies for each individual technic. The professional designers consider the varied people's perception and use illustration and photography effectively. In this research, the use of both illustration and photography has been examined in terms of their similarity and differences. The opinions of the students studying city marketing and relative subjects from The University of Sakarya have been surveyed. In the conclusion of the research, how the use of illustration and photography technics on promotional materials effect people is examined in accordance with the opinions and given answers of the students.