Görsel iletişim tasarımında dijital yayıncılık
Digital publishing in visual communication design
- Tez No: 435068
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT MERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dijital Yayıncılık, Grafik Tasarım, Etkileşimli-E-Kitap, Görsel İletişim, Digital Publishing, Graphic Design, Interactive E-Book, Visual Communication
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı“Görsel İletişim Tasarımında Dijital Yayıncılık”konusunu grafik tasarım açısından irdelemektir. Bu amacı gerçekleştirmek için genel tarama modellerinden yararlanılmıştır. Son yıllarda karşılaşılan teknolojik gelişmelerin, birçok alanda kullanılması yanında yeniliklere de sebep olduğu görülmektedir. Buna bağlı olarak neredeyse her türlü meslek alanında köklü değişimler yaşanmakta, yeni iletişim ve haberleşme modelleriyle karşılaşılmaktadır. Teknolojinin gelişmesi, internetin hız ve kotasının artması, sanal belleklerin bir zamanlar tahmin edilemeyecek seviyelere ulaşması gibi ilerlemeler, alışılan birçok olguyu, sistemi ve algı biçimini değiştirmiştir. Önceleri zahmetli ve zor olan günlük işlerin çoğu bugünlerde daha kolay yapılabilmektedir. Örneğin, ticaret, bankacılık, iletişim, arşivleme ve benzeri birçok ihtiyaç, internet üzerinden çok daha hızlı ve daha kolay hatta daha güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. Bu gelişmeler birçok meslek grubunu etkilemekle beraber son zamanlarda eğitim alanında da kendini gösterdiği bilinmektedir. Örneğin tüm bu teknolojik gelişmeler eğitim sistemine yeni ortamlar ve imkânlar getirerek, bilgi alışverişini sanal ortama taşımış, eğitime yeni bir boyut kazandırmıştır. Bilgi akışının sanal alanlara aktarılmasıyla artık gazeteler, dergiler, kitaplar ve benzeri mecmuaların neredeyse hepsinin başına“e”harfi getirilerek; e-kitap, e-gazete, e-dergi gibi anılmakta ve tarif edilerek kullanılmaktadırlar. Bu durum yayıncılık alanına da yeni bir boyut kazandırarak dijital yayıncılığın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Yaşanılan bu tür gelişmelerden yola çıkılarak bu çalışmada, sıkça karşılaşılan dijital yayıncılık üzerinde durulmuş ve özellikle de dijital yayıncılık içerisinde önemli bir yer tutan“etkileşimli e-kitap tasarımı”, tarihi gelişimi, avantajları, dezavantajları, formatları, türleri gibi etki alanları ve içerikleri incelenmiştir. Buna bağlı olarak etkileşimli e-kitapların (elektronik kitapların) grafik tasarım boyutu, bir kitabın okunurluğu, ilgi çekmesi ve öğrenmeye etkisi açısından incelenmiştir. Örnek olarak hazırlanan etkileşimli e-kitap tasarımı hakkında öğrencilerin görüşleri alınmış ve elde edilen verilere bağlı olarak özgün olarak tasarlanmış etkileşimli e-kitap yeniden düzenlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of this research is examine“Digital Publishing in Visual Communication”from the perspective of graphic design. This object models were used to perform general browsing. Technological developments encountered in last years caused innovations beside using in a lot of field. To depend on this, there are radical revisions in literally all manner of occupation and encountering new channels and comminucation models. To develop of technology, increasing limit and speed of the internet, improvement of virtual memories reaching to levels which could not be guessed once upon time, changed a lot of known fact, system and perception shape. Most of the daily works are easier in these days, than formerly daily works which were exhausting and tough. For instance, business, banking, communication, archiving and a lot of necessity like this, could be done faster, easier and also safer via internet. These developments recently in the field of education but also affects many professional groups are known to manifest itself. For instance all of these technological improvements while bring new systems and new fields to education area, carried information traffic to virtual area and obtained new dimension for education. The flow of information by transfering to virtual area, newpapers, magazines, books and some periodical like this, literaly most of them get prefix letter“e”and then they are called, identified, used as an e-book, e-newspaper, e-magazine. In this case, adding a new dimension in the field of publishing has led to the emergence of digital publishing. Experienced when starting from such developments , in this study frequently encountered has been focused on digital publishing and in particular holds an important place in digital publishing“ interactive e - book design ”, history , advantages, disadvantages, formats, domains and content of such species have been studied. Accordingly, the interactive e - books ( electronic books ) graphic design size, readability of a book , attract attention and examined in terms of the impact on learning. The samples were prepared in interactive views of the students on the e- book design and depending on the data obtained originally designed as an interactive e-book has been restated.