Parklardan mahallelere aktivizm, mekan ve müşterek alanlar: Caferağa dayanışması ve mahalle evi
Activism, space and common spaces from parks to neighborhoods: Caferaga solidarity and neighborhood house
  1. Tez No: 435124
  2. Yazar: HANDE GÜLEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEGÜM ÖZDEN FIRAT, PROF. DR. ALİ AKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gezi Parkı, aktivizm, müşterekler, mahalle, mekân, Gezi Park, activism, commons, neighborhood, space
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tez çalışması, müşterekleştirme pratiklerini Gezi Parkı protestolarının ardından çeşitlenen mahalle forumları ve işgal deneyimlerine odaklanarak ele almakta; müşterek alanların savunusu ve buna bağlı olarak olarak gelişen yeni yaratıcı aktivizm pratiklerini Kadıköy'den bakarak incelemektedir. Gezi deneyiminin ardından Kadıköy'de beliren Caferağa Dayanışması ve Mahalle Evi 'yeni' aktivizm pratiklerine örnek oluşturması nedeniyle çalışmanın birincil referans noktasını oluşturmaktadır. Bu tez çalışmasının temel savı, Caferağa Dayanışması ve Mahalle Evi üzerinden teorik ve saha çalışmaları verilerine dayanarak geliştirilen aktivizm okumasının mahalle ile birlikte düşünüldüğünde mekanın içerdiği anlamlar, sınırlar, iktidar ilişkileri, kültürel pratikler ve politik ilişkilenmeler arasında gidip gelen karmaşık ve kırılgan bir ilişkiyi barındırmasıdır. Mahalle idari ve yönetsel sınırların çok dışında, yaşayanların gündelik deneyimleri, anlatı ve öyküleri ile şekillenen; bunun yanında eşitsiz ilişkileri de barındıran yer, mekân ve uzam arasında şekillenen bir birliktelik olarak karşımıza çıkar. Aktivizm ise, başlı başına tanımının güç olduğu aktivist olmak ve aktivizm yapmak gibi iki farklı kutup arasında gidip gelmeyi içeren kolektif sürecin kendisini anlatır. Dolayısıyla bu çalışma aktivizm ve mahallelik ilişkisini“mahalleli aktivizm”in imkanlarını düşünerek tartışırken, Caferağalı aktivistlerin mekân ve mahalleyi anlamlandırma; aktivizmi tanımlama öykülerine odaklanmıştır. Buna bağlı olarak tezde, karşıt- kamusallıklar, topluluklar, kent mekanı ve müşterek alanlar, mahalle ve aktivizm ilişkisi ele alınarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study discusses the practices of commoning with a focus on various neighborhood forums and urban occupy experiences that have been diversified after Gezi Park protests and analyzes the new, creative activism practices that were developed in defense of the common spaces especially looking from Kadikoy locality. Caferaga Solidarity and The Neighborhood House which appeared after the Gezi experience constitute the primary reference point of the study as they exemplify the 'new' activism practices. The basic argument of this thesis study is that the activism perusal, which has been developed based on the data derived from the theoretical and field studies on Caferaga Solidarity and the Neighborhood House, contains a complex relationship which, when thought along with the neighborhood, shuttles among the meanings, borders, power relations, cultural practices and political associations that the space contains. Neighborhood appears as a co-occurrence which, far beyond the administrative and managerial borders, as well as being shaped by the daily experiences, narratives and stories of the residents, is also shaped between place and space and includes inequal relations. As for activism; it describes the collective process which includes going back and forth between two different poles:“being an activist”and“doing activism”, something hard to define. Therefore, while this study discusses the relationship between activism and residency with the probabilities of“neighborhood activism”in mind, it also focuses on the stories of the activists from Caferaga about their interpretation of the space and neighborhood, about defining the activism.