Hitit iğ biçimli testi formlarının çağdaş yorumları
Personel applications in modern style on Hittite ceramic spindlebottles
- Tez No: 435192
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HÜSEYİN ÖZÇELİK
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Hititler, Hitit Testi, İğ Testiler, Çağdaş, Çömlekçi çarkı
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
“Hitit İğ Biçimli Testi Formlarının Çağdaş Yorumları”başlıklı bu çalışma raporu 4 ana bölümden oluşmaktadır.“Hititler”başlıklı birinci bölümde; Anadolu topraklarında asırlarca hüküm sürmüş ve coğrafyamızda UNESCO kültür mirasında yer alan, günümüze kadar ulaşabilmiş çok değerli yapılar ve yapıtlar bırakmış olan Hitit Devleti'nin tarihine değinilerek siyasi, tarihi ve coğrafi yapıları ele alınmıştır.“Hitit Sanatı”başlıklı ikinci bölümde; Hititlerin mimari, gliptik ve heykel gibi sanatsal alanlardaki birikimlerine, ne gibi eserler ortaya koyduklarına ve bu alanlardaki sanatsal üsluplarına değinilerek genel olarak Hitit Sanatı ele alınmıştır.“Hitit Seramik Sanatı”başlıklı üçüncü bölümde; Hitit Seramik Sanatının genel özelliklerine, Hitit Testilerine, çalışmaların çıkış noktasını teşkil eden İğ Biçimli Hitit Testi Formlarına, Anadolu Uygarlıkları ve Hitit Medeniyetinden esinlenerek çalışmalar ortaya koyan öncü Çağdaş Seramik Sanatçılarına ve bu alanlardaki uygulamalarına yer verilmiştir.“Kişisel Uygulamalar”başlıklı son bölümde ise; Daha önceki bölümlerden edinilen bilgilerden, incelenen kaynaklardan ve izlenen görsellerden yararlanılarak kişisel üslupta, özgün nitelikli çağdaş seramik formlarının uygulama aşamaları ele alınmış, ortaya konulan formların teknik, biçimsel ve içeriksel olarak değerlendirmeleri yapılmıştır. Anahtar Sözcükler
Özet (Çeviri)
The dissertation titled“Personal Applications in Modern Style of Hittite Ceramic Spindlebottles”is consisting of 4 sections. The first section named as“Hittites”. Has been given information about Hittites who lived on Anatolia Lands for centuries and left us very valuable artworks and cultural heritage that saved by UNESCO Organization and also referred to the historical, political and geographical structures of Hittite Empire are discussed in this section. The second section named as“The Hittite Art”. It's touched on some art areas such as architecture, sealing and sculpture of Hittite also touched on that what kind of artworks has been made in these areas by Hittites and their importance in this section. The third section named as“The Hittite Ceramic Art”. This is the main section of the dissertation. It's been discussed to general characteristic of Hittite Ceramic Art,to Hittite Ceramic Pots, to Hittite Ceramic Spindlebottles that source of inspiration of personal ceramic practices, and to the Pioneer Turkish Modern Ceramic Artists who impressed with Anatolia Civilizations and Hittites also their ceramic forms that produced in modern style during this chapter. The last section named as“Personal Applications”. In this section, has been tried to make new and unique ceramic forms by learning informsand gained experiences that take parts at the past sections. Also these applications are evaluated from formal, contextual and technicalaspects in this section. Key Words Ceramic, Hittites, Hittite Pots, Spindlebottles, Modern, Pottery Wheel