Developing a standard scale to measure Turkish students' foreign language learning effort
Türk öğrencilerin yabancı dil öğrenme çabalarını ölçmek için standart bir ölçek geliştirilmesi
- Tez No: 435229
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI MİRİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil öğrenme çabası, çaba, ölçek geliştirme, yükseköğretim, Foreign language learning effort, scale development, higher education
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Her konuda olduğu gibi yabancı dil eğitimi alanında da öğrenme çabası öğreme çıktılarını belirlemede önemli bir unsurdur. Fakat ilgili çalışmalar bir yabancı dil öğrenme çabası ölçeğinin eksikliğini duymaktadır çünkü alan yazındaki ölçeklerden hiçbiri salt yabancı dil öğrenme çabasını ölçmemektedir. Ayrıca diğer öğrenme çabası ölçekleri öğrenme çabası kavramının gerçek doğasını yansıtmamakla beraber geçerlilikleri konusunda soru işaretleri mevcuttur. Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm ölçek geliştirmeyi, ikinci bölüm ise ölçeği geçerliliğinin saptanmasını kapsamaktadır. Bu şekilde bu araştırma bir yabancı dil öğrenme çabası ölçeği (YDÖÇÖ) adında ilgili teorilere dayanan öğrencilerin yabancı dil öğrenme çabalarını ölçen bir ölçek geliştirerek alan yazındaki bu bağlamdaki boşluğu gidermiştir. Çalışma sonucunda yabancı dil öğrenme çabasının uymama, prosedürel, substantif ve odaksal olmak üzere dört boyutlu bir yapısı bulunmuştur. Ayrıca, ikinci bir çalışma ile ölçeğin geçerliliği sağlanmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda ölçeğin yabancı dil öğrenme bağlamında başarılı ve başarısız öğrencileri ne denli ayırt edebildiğine ve ölçeğin alan yazında öğrenme çabası kavramının diğer kavramlarla olan kanıtlanmış ilişkilerini ne denli saptayabildiği araştırılmıştır. Sonuçlar YDÖÇÖ'nin yükseköğretim kurumlarında yabancı dil öğrenimi görmekte olan öğrencilerin yabancı dil öğrenme çabalarını ölçen hem geçerli hem de güvenilir bir ölçek olduğu sonucunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Learning effort is considered to be an important factor in determining learning outcomes in foreign language education as it is the case for any other subject. Yet, the related line of research is starving for a measure on foreign language learning effort. This is because none of the scales deal with the pure effort component. Moreover, other current measures of learning effort also fail to address the true nature of the learning effort construct and as well as having validity problems. The current research composed of two studies, one dealing with the development of the scale and one concentrating on the validation of the measure. In doing so it addressed the gap in literature by developing a new measure of foreign language effort called Foreign Language Learning Effort Scale (FLLES), which is an instrument strongly grounded to the learning effort literature. Four dimensions of foreign language learning effort were found that are non-compliance, procedural, substantive, and focal. Moreover, a second study was undertaken to validate to measure by assessing the ability of the measure to discriminate between successful and unsuccessful foreign language learners and by determining its ability to yield theoretically justified relationships of effort with other constructs. Results indicated that the FLLES is both a reliable and valid measure in assessing the efforts tertiary level students expend in learning a foreign language