The effects of the European language portfolio use on learner autonomy and motivation in blended learning practices
Avrupa dil portfolyosu kullanımının harmanlanmış eğitim uygulamalarında öğrenen özerkliği ve motivasyon üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 435228
  2. Yazar: BEKİR ÇAKILDERE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI MİRİCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ADP, Avrupa Dil Portfolyosu, harmanlanmış eğitim, motivasyon, öğrenen özerkliği, The ELP, blended learning, motivation, learner autonomy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
İkinci dil edinimi için en önemli öğelerden iki tanesi motivasyon ve öğrenen özerkliğidir ki her iki öğenin de dil öğrenme sürecinin etkinliği ve kalitesi üzerinde doğrudan ve dolaylı etkileri vardır. Kamu kurumları, okullar ve öğretmenler öğrencilerin dil edinimlerini desteklemek için öğrenen özerkliği ve motivasyonu artıracak yöntemler aramaktadırlar. Bu sebepten ötürü, bu çalışmanın amacı Avrupa Dil Portfolyosunun (ADP) harmanlanmış eğitim ortamlarında öğrencilerin motivasyonu ve öğrenen özerkliğini kayda değer oranda artırıp artırmadığını ortaya çıkarmaktır. Bu çalışma ayrıca, ADP kullanıcıları açısından motivasyon ve öğrenen özerkliği arasında ilişki olup olmadığını ve motivasyonun öğrenen özerkliğini ve öğrenen özerkliğinin motivasyonu ne derece yordayabildiğini ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Bu bağlamda, Abdullah Gül Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulunda, 2015-2016 eğitim yılında öğrenim gören ve A1 seviyesinde olan 70 öğrenci çalışmaya katılmak için gönüllü olmuştur. İlk test yapıldıktan sonra öğrenciler kontrol ve deney grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Daha sonra deney grubu öğrencileri 16 hafta boyunca ADP'yi kullanmışlardır. 16 haftalık süreç sonunda, iki gruba da son test uygulanmıştır. Araştırma bulguları deney grubu öğrencilerinin motivasyon ve öğrenen özerkliği seviyelerinin kontrol grubu öğrencilerine nazaran kayda değer oranda daha fazla olduğunu göstermiştir. Araştırma bulguları ayrıca, ADP'nin motivasyon ve öğrenen özerkliği arasındaki ilişkiyi güçlendirdiğini ve motivasyonun öğrenen özerkliğini .509 oranında, öğrenen özerkliğinin motivasyonu ise .513 oranında yordayabildiğini göstermiştir. Bu bulgular göz önünde bulundurulduğunda, ADP'nin öğrenen özerkliği ve motivasyonu ciddi miktarda artırdığı bu yüzden de dil öğrenenler tarafından kullanılmasının tavsiye edileceği sonuçları çıkarılabilir.
Özet (Çeviri)
Two of the most important elements of second language learning are learner autonomy and motivation, both of which have direct and indirect impacts on the quality and effectiveness of the learning process. Governments, institutions, schools and teachers alike are looking for ways whereby they can foster learner autonomy and motivation in order to ensure language attainments of the learners. Thus, this study has aimed to find out whether or not the European Language Portfolio (ELP) fosters learner autonomy and motivation on a significant level in a blended learning context. Furthermore, this study has also sought to unearth if motivation and autonomy correlate for the ELP users, and to what extent motivation can predict autonomy and vice versa. To this end, 70 A1 preparatory students who study at Abdullah Gül University volunteered to take part in the study during the 2015-2016 academic year. A pre-test was conducted so as to divide the participants into two groups, i.e., control and experimental. Experimental group participants used the ELP for 16 weeks, after which all of the participants took the post-test. The findings revealed that experimental group participants were significantly more motivated than the control group participants; experimental group participants became significantly more autonomous than control group participants; the ELP strengthened the correlation between motivation and autonomy; finally, motivation can predict autonomy on a .509 level, and autonomy can predict motivation on a .513 level. Taking these findings into account, it can be concluded that the ELP promotes, on a significant level, not solely learner autonomy but also motivation. Therefore, language learners are recommended to utilize the ELP in their learning process.