Normal gelişim gösteren çocuğa sahip ebeveynler ile zihinsel engelli çocuğa sahip ebeveynlerin evlilik uyumu ve yaşam doyumu düzeylerinin incelenmesi
Marital adjustments and examination of life satisfaction levels of parents with mentally deficient and healthy children
  1. Tez No: 435241
  2. Yazar: SÜMEYYE YAVUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ERTUFAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel Engel, Yaşam Doyumu, Evlilik, Evlilik Uyumu, Aile, Ebeveyn, Mental Disabilities, Life Satisfaction, Marriage, Marital Adjustment, Family, Parent
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma normal gelişim gösteren ve zihinsel engelli çocuğa sahip ebeveynlerin evlilik uyumu ve yaşam doyumu düzeylerinin incelenmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 40 zihinsel engelli çocuğa sahip ebeveyn ile 53 normal gelişim gösteren çocuğa sahip ebeveynle birlikte 186 kişi katılmıştır. Çalışmada anne ve babaların yaşları, eğitim düzeyleri, çalışma durumları, evlilik süreleri, çocuklarının sayısı, aylık gelirleri ile kaç yaşında evlendiklerini içeren kişisel soruların olduğu ve bu soruların yaşam doyumu düzeylerine ve evlilik uyumlarına etkisi, zihinsel engelli çocuğa sahip olmanın ebeveynlerin evlilik uyumlarını ve yaşam doyumlarını nasıl etkilediği incelenmiş, bunun sonucunda zihinsel engelli çocuğa sahip ebeveynlerin, normal gelişim gösteren çocuğa sahip ebeveynlere göre Aile Değerlendirme Ölçeğinden yüksek puan(sağlıksız) aldığı belirlenmiştir. Yaşam Doyumu envanterinde ise zihinsel engelli çocuğu olan ebeveynlerin normal gelişim gösteren çocuğa sahip ebeveynlere göre yaşam doyumu envanterinden düşük puan aldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study we aim to examine and comparing the marital adjustment and life satisfaction level of parents who have children with mental disabilities and chlidren thrive in normal physiological development. There are 186 persons in total of which 40 parents have children with mental disabilities and 53 parents have children with normal physiological development. In this frame we apply a questionnaire consider the following points like the age, educational level and employment status of parents, marital period of time, number of children, monthly earnings and how old they got maried. Than we try to figure out the effect of these factors to life satisfaction level and marital adjustment. Secondly we try to understand how having children with mental disabilities affects to the life satisfaction level and marital adjustments of their parents. As a result of study we discovered that parents who have children with mental disabilities get higher score (in a negative manner) in family assessment scale than parents who have children with normal physiological development. In the life satisfaction assessment scale, parents who have children with mental disabilities get lower score than parents who have children with normal physiological development.