Bağlanma stillerinin yas sürecine etkileri
Effects of the attachment styles on the mourning process
- Tez No: 435240
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ERTUFAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, ölüm, yas, yas süreci, tamamlanmamış yas, patolojik yas, Attachment, death, mourning, mourning process, unfinished mourning, pathological mourning
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Birçok gelişim kuramının temel ortak görüşü, sosyal ilişkilerin çocukluk döneminde gelişmeye başlayan psikopatolojiye etki ettiği yönündedir. Bu noktada, nesne ilişkileri ve benlik psikolojisi kuramcıları, yaşamın ilk yıllarında çocuğun çevresi ile kurduğu yakın ve yoğun ilişkilerin, gelecekteki kişilik yapılanması için belirleyici olduğunu savunmuşlardır. John Bowlby'nin bebekler ve anneleri arasındaki davranış örüntülerini araştırmaya başlamasından sonra bu alanda somut veriler elde edilmeye başlanılmıştır. Bowlby'ye göre, bebek ve bakım veren arasındaki ilişkinin kalitesi psikososyal gelişimin en önemli belirleyicisidir. Dolayısı ile ilk bağlanma ilişkisinin sonraki yıllardaki psikolojik uyumu etkilediğini savunmaktadır. Bağlanma kuramı bu sürecin nasıl oluştuğunu, nasıl geliştiğini ve zaman içinde nasıl değişime uğrayabileceğini açıklamaya çalışmaktadır. Literatürde güvenli bağlanma stili olan kişilerin güvensiz bağlanma stili olan kişilere oranla stres verici durumlarla karşılaştıklarında veya bir yakınlarının ölümü ve sonrasında yaşadıkları duygu durumlarıyla daha iyi baş edebildikleri belirtilmektedir. İhtiyaç anında güvenli bağlanma stili olan kişilerin güvensiz bağlanma stili olanlara oranla çevrelerinden daha çok destek isteyebildikleri, aynı zamanda güvenli bağlanma stilinin depresyonla, genel kaygı seviyesi ile negatif yönde ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, güvenli bağlanma stili olanlar duygularını kontrol edebildiklerinden ve daha etkili baş etme yollarını seçtiklerinden yaşanan süreçte endişe düzeylerinin daha düşük olabileceği olasıdır. Bu araştırma, bağlanma stillerinin, yetişkinlik döneminde yaşanan birinci, ikinci ve üçüncü derece akrabaların veya eşin vefatından sonra yaşanan yas sürecine etkilerinin araştırılması amacıyla yapılmaktadır. Araştırmanın örneklemini 2014 takvim yılı Nisan ayı ile 2016 takvim yılı Nisan ayı arasındaki zaman diliminde birinci, ikinci, üçüncü derece yakınını veya eşini kaybetmiş, İstanbul ilinde yaşayan ve gelişigüzel seçilmiş, 18-67 yaş aralığındaki 103 kişilik bir grup oluşturmaktadır. Araştırmanın geçtiğimiz iki yılı kapsayacak şekilde yapılmış olmasının nedeni; yasın başlangıç döneminde kaybın inkarı ile birlikte şok ve uyuşma döneminin bir kaç hafta ile bir kaç ay arasında sürmesi, yasın ikinci dönemi olan yaşanıp işlenme sürecinin ise bir ile iki yıl arasında değişmesinden dolayı, bundan sonraki sürecin uzamış yas ya da tamamlanmamış yas olarak nitelendirilebilecek olmasıdır. Araştırmada yas sürecinin yaşanması sürecinde etkisinin olacağı düşünülen ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Sosyodemografik Bilgi Formu”, yetişkin bireylerde bağlanma stillerini tespit edebilmek amacıyla“İlişki Ölçekleri Anketi”, kayıp yaşayan kişinin biyopsikososyal işlevselliği ve kaybedilen kişiyle kayıptan sonra da farklı bir şekilde devam eden ilişkilere ve kaybedilen kişiyle ilgili anılara, duygulara ve düşüncelere odaklanan“İki Boyutlu Yas Ölçeği”ve bağlantılı olarak“Olay Etkisi Ölçeği”ile yas tepkilerinin şiddetini ölçebilmek amacıyla“Temel Yas Unsurları Envanteri”uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Basic common opinion of many development theories is that social relations affect the psychopathology which begins to develop in childhood period. At this point, theorists of the object relations and ego psychology argued that the immediate and intense relations founded by child with its environment are decisive for the future personality structure. After starting the research about the behavior patterns among infants and their mothers by John Bowlby, concrete data in this area began to be achieved. According to Bowlby, the quality of the relationship between infant and caregivers are the most important determinants of psychosocial development. Therefore, he advocates that the first attachment relationships affect psychological adjustment in the next years. Attachment theory attempts to explain the formation of this process, how it has been developed and how it can be changed over time. It is stated in the literature that the people who have secure attachment style cope better relatively than the people which have insecure attachment styles when faced with stressful situations and emotions they experienced after the death of close relatives. It is known that the people which have secure attachment can request support more from their environment relatively than the people which have insecure attachment style, and at the same time the secure attachment style is negatively correlated with depression, and general anxiety level. Therefore, the level of anxiety experienced of the people who have secure attachment style is likely to be lower because of they can control their emotions and they choose more effective ways of coping. This research is carried out to investigate the effects of attachment styles on the mourning process during the adulthood period after the death of first, second and third degree relatives or the spouse. The sample of the study is a group occurred by the randomly selected 103 persons from İstanbul city that have 18-67 years old and lost the first, second, third degree relatives or spouse between the dates April 2014- 2016.The reason of the research has been made for past two years; it takes between several weeks to few months because of shock and numbness period along with the denial of the loss mourning the initial period, the second period, which is being experienced processing of the mourning with a due to the change between the one and two years, the next process prolonged grief or it can be described as incomplete mourning. Research will be the impact in the process of experiencing the grief process considered and developed by the researcher“Social Demographic Information Form”, in order to identify attachment styles in adults“Relationship Scale Questionnaire”, missing people living with the biopsychosocial functionality, and then the loss with the lost person in the relationship continue in a different way and lost the memories of people, emotions and focusing on the idea“two-Dimensional age Scale”and linked“Impact of Event Scale”in order to measure the intensity of grief reactions“Basic Mourning Elements Scale”were applied.