Giacomo Puccini'nin Turandot Operasındaki Turandot ve Liù karakterlerinin sosyolojik açıdan ve müzikal doku yönünden karşılaştırmalı analizi
A comparative analysis of the characters Turandot and Liù in Giacomo Puccini's Opera Turandot from a sociological perspective and in relation to musical texture
  1. Tez No: 435341
  2. Yazar: BURCU ÖMÜR ZEYBEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGE USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Giacomo Puccini, Puccini'nin kadın karakterleri, Turandot, Giacomo Puccini, Puccini's female characters, Turandot
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Giacomo Puccini'nin, operalarının genelinde işlemiş olduğu baş kadın karakterler benzer kişilikleriyle dikkat çekicidir; fakat Puccini'nin son eseri Turandot'ta, bestecinin opera tarihine benzerlerini kazandırmış olduğu -aşk için yaşayan ve aşk için ölen- gerçek kadın kahramanlarından olan köle kız Liù, ikinci kadın kahraman konumundadır. Bu çalışmada, Puccini'nin yıllar sonra operalarında farklılık arayışına girerek ilk kez kaleme aldığı insanüstü niteliklere sahip, zalim, buzdan kalpli Çin Prensesi Turandot'un, Liù ile karşıt ve/veya benzer özelliklerinin saptanması amaçlanmıştır. Daha önce değinilmemiş bu konunun sanatçı ve sanatçı adaylarının eseri icra ederken daha bilinçli olabilmesine yardımcı olabileceği düşünülmüştür. Bu gibi benzer konularda araştırma yapacak olan araştırmacılara da yol gösterici olması hedeflenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde öncelikle bestecinin hayatı, eserleri, İtalyan operasındaki yeri, opera dili ve operaları hakkında genel bilgilendirme yapılmıştır. Buna ek olarak Puccini'nin özel hayatından yansımaların sonucunda operalarında işlediği düşünülen başlıca kadın karakterlere değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Turandot operasının hikâyesinin kaynağı olan Carlo Gozzi'nin Turandotte oyununun orijinal kaynakları, kahramanları, konusu ve bu metni Puccini dışında kimlerin ele aldığı bilgileri verilmiştir. Ayrıca Puccini'nin Turandot operasını bestelenme süreci irdelenmiş, eserin karakter çözümlemesi yapılmış, konusu eklenmiştir. Çalışmanın son bölümünde, eserin geçtiği şehrin Pekin olmasından dolayı Çin kültüründeki kadın olgusuna yer verilmiştir. Ardından librettodan yapılan alıntılarla karakterlerin eser içerisindeki sosyolojik konumları analiz edilmiştir. Karakterlerin müzikal doku analizi ise eserin partitüründen tema alıntıları yapılarak gerçekleştirilmiştir. Bu analizlerin karşılaştırılmasıyla karakterlerin, operanın -Puccini'nin son notasını yazabildiği- son sahnesine kadar birbirinden tamamen zıt niteliklere sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Turandot operasında, eserin ilk sahnesinden, intihar ederek sevdiği adam için öldüğü sahneye kadar -Puccini'nin“Küçük Kadın”olarak nitelendirdiği kadınlarından olan- Liù'nun karşısında, erkeklerden atasının trajik kaderinin intikamını almaya yeminli, efsanevi Prenses Turandot yer almaktadır. Turandot'un, aşkı uğruna kendini feda eden Liù'nun bu tutumunu görmesi ve Calaf'ın kendisini öpmesi ile o ana kadar sakladığı duygusal yanı ortaya çıkmaktadır. Bu sayede çalışmanın sonucunda, karşıtmış gibi algılanan iki karakterin duygusal anlamda ortak bir noktada buluşmuş olması vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main female characters in Giacomo Puccini's operas are often observed to be similar personas. However, in Puccini's last opera Turandot, the slave girl Liù -who like the other female characters of Puccini, cherishes love and dies for love and is thus expected to be the main character- is presented to us as a secondary character. The aim of this study is to determine the opposite and/or similar characteristics of Liù and the superhuman and cruel character Turandot, who has a heart of ice. It seems that in his last opera, Puccini was in search of novelty and hence created this superhuman character Turandot, who is different from his other female characters. This study provides a new perspective for opera singers and young aspiring opera artists in performing this opera in a more informed manner. It also may open a path for other researchers. The first chapter consists of the composer's biography, his works, his position in Italian opera, his operatic language and general information on his works for opera. In addition to this information, it refers to the female characters in Puccini's operas, who are thought to be reflections of his personal life. In the second chapter, the original sources of the play Turandotte by Carlo Gozzi, which is the starting point of the story of Turandot, its characters, subject, and information about other adaptations of the play have been considered. Puccini's compositional process of the opera Turandot was examined, character analysis was carried out and the subject added as well. The last chapter contains the concept of women in Chinese culture, since the setting of the piece is Beijing. The sociological status of characters is analysed in relation to passages from the libretto. The musical texture is analysed through thematic extracts from the opera. The assessment of the analyses show that the characters have opposite characteristics, until the last scene which Puccini was able to complete. From the first scene of Turandot until Liù -who is one of the“Little Women”of Puccini- commits suicide for the man she loves, she is opposed by the legendary Princess Turandot, who has vowed to take revenge from men for the tragic destiny of her ancestor. Upon observing Liù who sacrifices herself for her love, and after Calaf's kiss, the hidden emotional character of Turandot is exposed. In light of this, the end of the study stresses the fact that two characters, who had been previously perceived as opposites, actually share common ground in relation to their emotional characters.