The Liszt Piano Sonata in B Minor: A precursor of 20th century tonal progression and compositional techniques
Lıszt Si Minor Piyano Sonatı: 20. yüzyıl tonalitesi ve kompozisyon teknikleri üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 435346
  2. Yazar: YAĞMUR DAYSALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PAOLO SUSANNI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Franz Liszt, Si Minor Piyano Sonatı, Tematik Dönüşüm, Modalite, Oktatonisizm, Franz Liszt, B Minor Piano Sonata, Cyclic Forms, Thematic Transformation, Modality, Octatonicism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tez, Liszt Si Minor Piyano Sonatı'nda kullanılan motiflerin yapısını ve bu motiflerin eserin döngüsel formuna etkilerini inceler. Ayrıca, sonraki yıllarda da kullanılmış olan besteleme teknikleri bu çalışmada yer alan Liszt Piyano Sonatı analizinde incelenmiştir. Bu çalışma, sonata-allegro formunun tarihsel gelişiminin yanı sıra, Liszt'in öncülük ettiği tematik dönüşümün gelişimini ve müzik dilinin değişim aşamalarını inceler. Si Minör Piyano Sonatı'nın müzik dili ve formal yapısı melodik, modal, oktatonik gam, tam ton gamı ve döngüsel formal yapıya dayalı olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the pitch relations in Liszt's B Minor Piano Sonata and how these functioned to create not only the first true cyclical composition but also to introduce novel compositional processes that foreshadowed some used in a much later historical period. This study includes a historical survey of the sonata-allegro form, the development of thematic transformation and the changes in musical language which occured prior to the sonata and for which Liszt is responsible for pioneering. The present study of the musical language and structurel form of the B Minor Sonata is based on the concept of melody, modality, its abstract scales (octatonic and whole tone scales) and cyclic formal structure. This study also aims to link the compositional processes used in the sonata to examples of 20th century music.